Skip to main content
mouse

Louis Ruys

Zwijndrecht

De bedrijfsstructuur van Louis Ruys is terug te zien in de opbouw van het gebouw. Elke functie is ondergebracht in een eigen volume.

Projectgegevens

Locatie Ohmstraat 5, Zwijndrecht
Opdracht Louis Ruys, Zwijndrecht
Architectuur A3 Architecten, Rotterdam
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering STATON Bouw, Werkendam
Staalconstructie Reijrink Staalconstructie, Esbeek

Algemene projectomschrijving

Het bedrijfspand van Louis Ruys, groothandel en in- en exporteur van staalkabels en kettingen, was te klein voor de groeiende voorraad. Daarom is A3 Architecten benaderd om het nieuwe bedrijfspand aan de Ohmstraat op het bedrijventerrein Bakenstijn in Zwijndrecht te ontwerpen.
Het glimmende exterieur van de expeditie vormt een groot contrast met het naastliggende kantoorblok, waarin de werkplaats en het kantoor gesitueerd zijn. De gevel is opgebouwd in een matte baksteen waarin de achterliggende functies prominent uitgekerfd zijn door de gevelopeningen. De entree wordt benadrukt met een doorlopende aluminium pui, waarin wederom de materiaalcontrasten benadrukt worden.
De verschillende volumes van het gebouw zijn met elkaar verbonden door een centrale as, het hart van het bedrijf. Hier worden de producten van en naar hun bestemming gebracht en is letterlijk een spil in het gebouw waar de andere blokken tegenaan staan. Deze spil is vormgegeven als een ruggengraat voor het gebouw. Achter de de translucente gevel is de enorme constructie zichtbaar. Deze as verbindt alle andere ruimten, waaronder de opslag, een blok dat visueel opgetild wordt van het maaiveld. De opslag wordt benadrukt door een aluminium, glanzende kader, waardoor de gevelbekleding, in mat, donker plaatwerk een contrast vormt.
Het expeditieblok, als poort van bedrijvigheid aan de centrale as gekoppeld, heeft ook een eigen vormgeving. Het is als enige in licht geadoniseerd aluminium gematerialiseerd en verwijst hiermee naar het materiaal dat binnen ligt opgeslagen.
De staaldraden komen uit eigen collectie van Louis Ruys en zijn zichtbaar in vrijwel alle toegankelijke ruimtes van het pand, zoals de trap en het kantoor.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk