Skip to main content
Clemens Koemans mouse

Kunstwerk Folly Talk

Utrecht

Folly Talk symboliseert het onderliggende, historische landschap door gekleurde ringen en eigenwijze vormgeving. Met de aanleg van woonwijk Kanaleneiland (opgespoten) ging veel cultuurhistorische waarde verloren. De folly appelleert hier aan.

Projectgegevens

Locatie Attleeplantsoen, Utrecht
Opdracht Gemeente Utrecht, Wijkbureau Zuid-West, Utrecht
Architectuur Architectenbureau Clemens Koemans, Utrecht
Constructief Ontwerp adviesbureau Leydes/Reijneveld/ Staalbouw utrecht, Utrecht
Uitvoering Bouwbedrijf Elberse, Houten
Staalconstructie Staalbouw Utrecht, Utrecht

Algemene projectomschrijving

Kunstwerk Folly Talk is een 6 m hoge, gebogen toren met gekleurde ringen die de onder het maaiveld liggende verschillende landschappen symboliseren. De folly appelleert aan de verloren gegane cultuurhistorische waarde van het Kanaleneiland. Het in 1960 aangelegde Kanaleneiland, waarvan we nu weten dat hieronder de Romeinse weg 'de Limes' heeft gelopen, is gebouwd op een 1,50 m opgespoten zandlaag, waarbij het oorspronkelijke landschap verdween en waarna een monotone en eenvormige wijk ontstond. FollyTalk is een appel aan de cultuurhistorische waarden van weleer in de hoop dat deze in de toekomst wel uitgangspunt bij de stedenbouw zullen zijn.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De staalconstructie bestaat uit vier hoofdstaanders van ronde buisprofielen die verbonden zijn met stabiliteit- en windverbanden. De gebogen vorm, die fors uitkraagt, staat op een zware gewapende betonplaat en is bevestigd met ingestorte draadankers.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De gewapend betonnen funderingsplaat is berekend op de uitkraging van het kunstwerk.Tevens is er rekening gehouden met de inbouw van 2 ledarmaturen en de extra veiligheid van het kunstwerk.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Op de hoofddraagconstructie zijn speciale anker/bevestigingspunten aangebracht ten behoeve van de ringen/hoepels. De precieze maatvoering moet borg staan voor de gelijkmatige afstanden van de ringen en de tussenliggende spleten waardoor 's avonds/ 's nacht het kunstlicht de buitenzijde van de ringen verlicht.

Bijzondere aspecten uitvoering

Nadat de gewapende betonplaat was gestort, met ingestorte draadeinden/ankers, is het kunstwerk eenvoudig met bouten vastgezet.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Folly Talk is een landmark voor degene die aan de westkant Utrecht binnenkomt of verlaat. Het staat als vrolijke begroeting aan de verbindingsweg tussen de afslag Kanaleneiland/Oog in Al en wordt door bewoners van het Kanaleneiland gewaardeerd; zij ervaren het kunstwerk als een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van hun wijk.

Duurzaamheid

Gebruik thermisch (voor)verzinkt staal voor ringen (sendzimir staalplaat 3mm), polyester poeder-coating (hoogglans) en 2 x ledverlichtingsarmaturen van 6 W.

Materiaalgebruik (efficiƫntie)

Minimaal materiaalverbruik.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Minimaal energieverbruik tijdens bouw en gebruik.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Geen bouwoverlast.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

Zie ontwerp.