Skip to main content
mouse

Kriterion Wasfabriek

Amsterdam

Kriterion is de énige echte studentenpomp ter wereld. Nadat er een mogelijkheid ontstond het terrein uit te breiden is het station klaargestoomd voor de komende 15 jaar, is de wasstraat uit de tankshop gehaald en is er een nieuwe, duurzame wasfabriek gebouwd. Door deze ingrepen is het station klaar voor de toekomst, waarbij de kernactiviteit steeds verder zal verschuiven van benzine-verkooppunt naar servicestation.

Projectgegevens

Locatie IJburglaan 11, Amsterdam
Opdracht Jannette de Boer, Amsterdam
Architectuur Bas Vogelpoel Architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp De Ingenieursgroep, Amsterdam
Uitvoering Visiebouw, Velsen-Noord
Staalconstructie Tiggelovend-Kok, Elten

Algemene projectomschrijving

Gebouw voor een wasstraat en een 4-tal wasboxen, als nieuw onderdeel van Kriterion Tankstation.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De gehele bovenbouw is vervaardigd uit staal.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De ogenschijnlijk eenvoudige verschijningsvorm bevat een aantal complexe details die efficient zijn opgelost zonder het esthetische doel uit het oog te verliezen.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De verticale delen van het dak bevatten een vakwerk om het overstek bij de wasboxen te maken, waarbij de afwateringsgoten zijn verwerkt in de onderzijde van dit vakwerk. Met enig kunst- en vliegwerk is daarmee de heldere lijn van de architectuur overeind gebleven. 

Esthetische en Duurzame aspecten van het bouwwerk

De vormgeving van de nieuwe wasstraat staat in het teken van duurzaamheid, met een getand dak voor de bouwkundige integratie van de zonnepanelen.  Het eenvoudige gebouw krijgt hierdoor een iconische vorm met een sterk ritme, dat aansluit op de functionele indeling met 4 wasboxen. Er zijn met relatief beperkte middelen een esthetisch doel bereikt. Het gebouw bevat met name open ruimten, maar heeft wel een leesbaar binnen en buiten. Door de materialisatie en detaillering is het gebouw te begrijpen als een volume met een aantal happen eruit. De buitenkant is bekleed met een goudkleurige plaat met een reliëf, waarmee het gebouw zijn functionele aard en context op een bedrijventerrein ontstijgt zonder compleet uit de toon te vallen. De binnenzijde is volledig in grijze tonen met vlakke platen, als contrast en als neutrale setting voor de pracht van de auto’s.  De overgangen tussen beide zijn zo scherp mogelijk gehouden om het volumespel de boventoon te laten voeren. De 122 zonnepanelen maken de wasstraat grotendeels energieneutraal.