Skip to main content
mouse

kantoorgebouw Markthof

Hoofddorp

Stalen vakwerken, net zichtbaar achter een transparante gevel, creëren een markant blok dat dient als baken voor de bezoekers van het Markthof.

Projectgegevens

Locatie Kruisweg, Hoofddorp
Opdracht ProWinko Nederland, Amsterdam
Architectuur de Architekten CIe. / Pi de Bruijn, Amsterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Utrecht
Uitvoering BAM Utiliteitsbouw, Amsterdam
Staalconstructie Buiting Machinebouw & Staalconstructie, Broekland

Algemene projectomschrijving

Markthof vervangt een bestaand winkelcentrum uit de jaren tachtig van de vorige eeuw en verenigt een verscheidenheid aan functies: winkels, kantoren, parkeren en woningen. Hiermee is een bestaand introvert winkelcentrum omgetoverd naar alzijdig stadsblok. Uniek aan de situatie is dat het stadsblok om een monumentale stadsboom heen gebouwd: een markante vleugelnoot boom. Met deze omarming toont het complex zijn respect aan de ‘genius loci’.
De opzet van Markthof creëert een aantrekkelijk samenspel tussen de verschillende functies van het complex. Het winkelblok is aan drie zijden toegankelijk en genereert daarmee levendigheid aan de Kruisweg, de Marktlaan en het Dik Tromplein. De commerciële functies bevinden zich op de begane grond en op de eerste verdieping waarbij alle een ingang aan de buitengevel hebben en daardoor een gevarieerd straatbeeld ontstaat. Bijzonder is de parkeerlaag voor zo'n 250 auto's boven de winkels dat onherkenbaar schuilt achter de winkelgevels. De kantoren en woonfuncties bevinden zich boven deze laag.

De afwisselende omgeving, variërend van nauwe winkelstraat tot ruim plein, bepaalt de robuuste en contrastrijke architectuur van Markthof. De lange winkelgevelwanden zijn in verticale bakstenen stroken van variërende breedte en variërende hoogte gedeeld om de eigen identiteit van de verschillende winkels te waarborgen. Dit speelse ritme in de gevels breekt de grote lengte van het blok, de afwisselende winkeltjes genereren een intieme straat. De woningen bevinden zich in een eigen wereld bovenop de winkelplint en trekken zich letterlijk terug van de drukte en openbaarheid van de winkelstraat. De donkere kleur baksteen en een sterk horizontale gevelindeling accentueert de privésfeer van de appartementen versus de openbare sfeer van de winkels.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Markant is het glazen volume op de hoek van de Kruisweg en het Dik Tromplein, waarin zich het kantoorgedeelte bevindt. Door de glazen gevel heen toont dit ‘paviljoen’ een speels gebogen staalconstructie; dit spel van bogen is geïnspireerd op de vruchten van de vleugelnoot boom. Dit opvallende element is de icoon voor zowel de Markthof als het gehele vernieuwde centrum van Hoofddorp. Het verwelkomt bezoekers van verre en leidt ze moeiteloos naar het winkelgebied.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk