Skip to main content
Roos Aldershoff mouse

Kantoor en remise RAV

Leiden

De remise is ondergebracht in een bestaande showroom met hergebruik van de staalconstructie. Kantoor, opleidingscentrum en overige diensten zijn geprojecteerd in de overkluizende nieuwbouw met eveneens een stalen drager.

Projectgegevens

Locatie Vondellaan 43, Leiden
Opdracht Regionale Ambulance Voorziening Hollands Midden, Leiden
Architectuur VVKH Architecten, Leiden
Constructief Ontwerp IMd raadgevende ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Du Prie bouw & ontwikkeling, Leiden
Staalconstructie A. Blijleven, Pijnacker

Documenten

Algemene projectomschrijving

De Regionale Ambulance Voorziening Hollands Midden van Leiden is een moderne transparante hulpverleningsinstantie met een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering. De ambulancedienst wil die filosofie ook uitdragen in het gebouw waarin ze gehuisvest zijn.
Een voormalige showroom voor Mercedes personenauto’s is geheel verbouwd, en geschikt gemaakt als remise. In het gebouw zijn ook de magazijnen en het dagverblijf en de kleed- en doucheruimtes gemaakt. De ambulances staan in 'Le Mans'-opstelling en rukken aan de voorzijde uit. Via de achterzijde, waar ook de wasplaats is gesitueerd, keren de ambulances terug. Om de ambulancedienst aan de straatzijde op te waarderen is daar, achter een nieuwe dubbelhoge glazen gevel, een kleine ambulance-museum ontworpen.
Op de bestaande hal is, aan spoorzijde, een kantoor en opleidingscentrum gebouwd. De nieuwbouw is ontworpen met een open indeling, transparante afscheidingen, zichtlijnen en korte lijnen tussen de verschillende functies.
De ondersteunende functies worden door een separate entree met trappenhuis ontsloten. Om glazenwassen mogelijk te maken is het nieuwe gebouw rondom voorzien van glooiende balkons die met geperforeerd aluminium zijn bekleed. Het balkon bij de kantine is verder 'uitgetrokken' waardoor een terras ontstaat. Samen met de aluminium buitenjaloezieën voorkomen de balkons dat het gebouw in de zomer te veel opwarmt. Vast en los meubilair is eveneens door de architect ontworpen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Een ‘verborgen kwaliteit’ van de voormalig showroom is de bestaande stalen constructie met grote overspanningen. Hierdoor is een vrij indeelbare ruimte aanwezig. De bestaande staalconstructie is dan ook geheel hergebruikt en op een aantal punten aangepast.
De staalconstructie van de nieuwbouw staat door twee kernen vrijwel geheel los van de onderbouw. Twee verdiepinghoge vakwerkspanten en enkele kolommen dragen het geheel.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Duurzaamheid

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Het nieuwe gebouw is hoogwaardig geïsoleerd en gemaakt van materialen met een lange levensduur. Het is voorzien van overstekken en geïntegreerde zonneschermen die het klimaat in het gebouw reguleren, waardoor er wordt bespaard op energieverbruik. Door de lage temperatuurverwarming en de snel individueel bij te regelen in het plafond geïntegreerde klimaatplafonds ontstaat een aangenaam klimaat. In de remise is de ventilatie CO2-gestuurd en de motorblokverwarming draagt bij aan de verwarming van de remise; alleen in een kleine gebruikszone is bijverwarming toegepast.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau