Skip to main content
mouse

Kantoor Cruquiuseiland kavel 1.2

Amsterdam

Het nieuwe kantoor voor Amvest op het Cruquiuseiland in Amsterdam is een bijzondere staalconstructie die deels boven het water is gesitueerd. Het gebouw is opvallend qua vorm en verschijning. Ook bouwkundig is het een bijzonder ontwerp. Door de grote glasgevels en open vorm is het een heel transparant gebouw. Bijzonder daarbij is dat de hoofddraagconstructie onderdeel is van het bouwkundig ontwerp. Hierdoor is het een volledig integraal ontwerp met een unieke uitstraling.
De constructie en de architectuur zijn samen één geworden in het gebouw. Architect en hoofdconstructeur hebben bijzonder nauw samengewerkt om alle details zo te maken dat het er ontspannen en logisch uitziet (hoe eenvoudiger het eruit ziet, hoe moeilijker het is).
Het gebouw is als een ‘maatpak’. Elk detail en elke voorziening is speciaal ontworpen en gemaakt voor dit specifieke gebouw.

Projectgegevens

Locatie Zeeburgerkade 1184, Amsterdam, Amsterdam
Opdracht AMVEST DRE, AMSTERDAM
Architectuur Rietveld Architects LLP, NEW YORK
Constructief Ontwerp Zonneveld ingenieurs, ROTTERDAM
Uitvoering Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zn., WARMENHUIZEN
Staalconstructie Moeskops Staalbouw, BERGEIJK

Documenten

Algemene projectomschrijving

Het kantoor van Amvest aan de Cruquiuskade in Amsterdam is een bijzondere staalconstructie die deels boven het water is gesitueerd. Het gebouw is opvallend qua vorm en verschijning. Ook bouwkundig is het een bijzonder ontwerp. Door de grote glasgevels en open vorm is het een heel transparant gebouw. Bijzonder daarbij is dat de hoofddraagconstructie onderdeel is van het bouwkundig ontwerp. Hierdoor is het een volledig integraal ontwerp met een unieke uitstraling. De diverse aansluitingen in de staalconstructie zijn allemaal zichtwerk. Het gebouw is ook bijzonder doordat de constructie en architectuur samen één zijn, dat komt nog maar zelden voor. De architect heeft de ‘aansluitknopen’ esthetisch ontworpen en de hoofdconstructeur heeft hier rekenkundig een oplossing voor bedacht. Architect en hoofdconstructeur hebben zo nauw samengewerkt om alle details zo te maken dat het er ontspannen en logisch uitziet (hoe eenvoudiger het eruit ziet, hoe moeilijker het is). Door een dubbele glasgevel toe te passen is rekening gehouden met het klimaat in het gebouw.

Het gebouw is als een ‘maatpak’. Elk detail en elke voorziening is speciaal ontworpen en gemaakt voor dit specifieke gebouw.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De staalconstructie verzorgt samen met de kern de stabiliteit van het gebouw. Het gebouw staat op een aantal kolommen waarbij de vloeren een flinke uitkraging hebben. De liggers zijn in de vloeren geïntegreerd. De afmetingen van de ‘boomkolommen’ zijn grotendeels bepaald door de architectonische randvoorwaarden. Tussen de bovenste takken is een stalen ‘spinnenweb’ aangebracht, dat constructief dienst doet als kniksteun van de samengestelde profielen.

De strippen in de gevel die de 2e en 4e verdiepingsvloer met elkaar verbinden kunnen alleen trek opnemen. Om te voorkomen dat deze uitknikken ten gevolge van drukbelasting dienen deze bevestigd te worden met sluifgaten.

De koppeling van de staalconstructie aan de betonkern vindt plaats middels ingestorte lasplaten en/of ankers. Nadat de kern gereed is, is de lasplaat ingemeten en is bepaald waar de koppeling exact wordt gemaakt. Een maximale afwijking van +/- 10 mm1 was toegestaan.

Vervormingen

Aan de hand van het 3d rekenmodel zijn de vervormingen van de staalconstructie vastgesteld. Op basis hiervan is een montageplan gemaakt waarbij de vervormingen in de eindfase zijn afgestemd op de bouwkundige toleranties. Met name de grote glasplaten in de gevel (6 meter) zijn gevoelig voor al te grote vervormingen.

 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aandacht moet er zijn voor de detaillering van de knopen van de boom. De knopen die in het zicht komen zijn volledig doorgelast. Voor zichtwerk geldt dat de detaillering in overleg met en met goedkeuring van de architect is gedaan. In de staalconstructie van de bomen is op twee plaatsen een montage deling voorzien. Deze bevinden zich uit het zicht ter plaatse van de vloerliggers van de 2e en 3e verdieping.

 

Bijzondere aspecten uitvoering

De bouw van het kantoor is ruwweg in te delen in de volgende onderdelen:

Als eerste is de naastgelegen kelder gerealiseerd, Vervolgens zijn de palen en de poeren onder het kantoor gerealiseerd.

Hierna is gestart met de opbouw van de betonconstructie.

Nadat het betonwerk is opgestart is begonnen met het monteren van de staalconstructie. Doordat een deel van het gebouw boven het water staat is voor de montage van de staalconstructie gebruik gemaakt van diverse tijdelijke constructies.