Skip to main content
mouse

Gevels Afas Experience Center 170260

Leusden

Voor dit bijzondere project zijn geisoleerde spouwbladen gemaakt met als basis koudgewalste stalen profielen. Door de ronding in het gebouw heeft staal een grote rol gespeeld, omdat dit makkelijker te walsen is dan veel andere materialen. Op deze spouwbladen zijn regels aangebracht waar de LeeBond (aluminium composiet) op zijn aangebracht. Leebo Intelligente Bouwsystemen is verantwoordelijk geweest voor de technische uitwerking (engineering), productie en montage.

Projectgegevens

Locatie Olmenlaan, Leusden
Opdracht Dura Vermeer Hengelo
Architectuur Steef van der Veldt
Constructief Ontwerp Just Architects, Amstelveen
Uitvoering Dura Vermeer Hengelo
Staalconstructie Leebo Intelligente BouwSystemen, Touwslager 18, Nieuwkuijk

Algemene projectomschrijving

Het hoofdkantoor van Afas, ook genoemd het Experience Center is een eyecatcher van de bovenste plank. Bij het langsrijden valt de bijzondere vorm op, maar ook het toevoegen van kunstwerken leidt tot een magnifieke uitstraling.

Gedurende het bouwproces is er niet alleen gekeken naar kostenbesparing, maar heeft de focus vooral gelegen op duurzaam bouwen en is er dan ook structureel gekozen voor de hoogwaardigere materialen. 

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De basisconstructie is staal met betonvloeren, geleverd en gemonteerd door Buitink.

Leebo Intelligente BouwSystemen is ingeschakeld om de gevels technisch te ontwerpen, produceren en monteren. Hiervoor zijn spouwbladen, opgebouwd uit koudgewalst staal gebruikt en hieraan zijn de LeeBond (aluminium composiet) panelen geplaatst aan het unieke Leebo ophangsysteem.

 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Ondanks de ronding in het gebouw is er toch gekozen voor prefab gevelelementen. Hiermee is direct een van de grote voordelen van staal ingezet in het proces. De spouwbladen zijn namelijk opgebouwd uit rondgewalste stalen elementen. 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Voor een perfecte prefab toepassing zijn de kozijnen al in de elementen ingebracht tijdens de productie bij Leebo. Door de toepassing van het Leebo ophangsysteem kon er optimaal gebruik gemaakt worden van het toepassen van verschillend gekleurde gevenafwerking, maar ook op het gebied van materiaal keuze is de vrijheid genomen. Er zijn bijvoorbeeld ook stroken RVS toegepast.

Bijzondere aspecten uitvoering

Door een klant met een praktisch profiel is er een perfecte samenwerking op de bouwplaats ontstaan.

www.afasexperiencecenter.nl/portal-aec-informatie/bouw-planning-en-voor…

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Waar dit in basis een kantoor is voor Afas is, maakt ook een theater en een sportzaal deel uit van het complex. 

Duurzaamheid

Door staal toe te passen voor de gevel heeft het gebouw een levensduur van naar schatting zeker 70 jaar. Daarmee is het gebouw langdurig bestand tegen weersinvloeden en zal het niet verouderen.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

In het geval van toepassen van koudgewalst staal wordt er gewerkt van coils en is het afvalpercentage nihil.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Energiegebruik is zeer laag gehouden, enerzijds door de bouw efficient te laten verlopen. Anderzijds is er door te kiezen voor prefab optimaal gebruik gemaakt van het werken onder optimale omstandigheden en korte bouwtijd.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en die

idem, voorgaand. 

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

Op alle mogelijk gebied is er door Afas gekozen voor de innovatieve oplossing. Zo ook de prefab gevelelementen met de ronding van tevoren aangebracht. Voor zover wij weten is dat een unieke eerste toepassing.