Skip to main content
mouse

Gevel Klaprozenweg woon-werkwoning

Amsterdam

Een stoer, duurzaam en vooral betaalbaar huis. Dat is wat de gelukkige eigenaars van deze zelfbouwkavel wilden. Een thuis waarin zij wonen en werken flexibel kunnen combineren. Een thuis dat met hen meegroeit in de tijd en zich moeiteloos aanpast aan hun veranderende behoeften. Een plek die rust biedt, de basis voor hun hectische gezinsleven.

Projectgegevens

Locatie Klaprozenweg 51e, Amsterdam
Opdracht de Campagnewinkel, Amsterdam
Architectuur Fem architects
Constructief Ontwerp Constructie Adviesbureau Geuijen, Dinxperlo
Uitvoering ZTC, Jelgava Letland
Staalconstructie ZTC, Jelgava Letland

Documenten

De kavel ligt aan de drukke Klaprozenweg in Amsterdam-Noord, op het terrein van een voormalige betonfabriek. Geïnspireerd door het industriële karakter van de omgeving en als tegenwicht voor de drukke doorgaande weg is de voorgevel gematerialiseerd in Cor-Ten stalen damwandprofielen, een materiaal dat hard maar tegelijkertijd aaibaar is. Het gemeentelijke kavelpaspoort dicteert een strenge rooilijn. Om toch een gevarieerd en gelaagd beeld te creëren is de voorgevel zorgvuldig gedetailleerd. De diepte van de op maat gemaakte damwandprofielen is gemaximaliseerd, de ramen zijn naar binnen geplaatst en worden geaccentueerd door diepe Cor-Ten stalen kaders. Hierdoor ontstaat een mooie schaduwwerking en krijgt de gevel diepte. Het lijnenspel van de damwandprofielen zorgt voor een uitgesproken verticaliteit.

Aan de achterzijde is een zachtere benadering gekozen en wordt een intieme binnenwereld gecreëerd. De achtergevel is een compositie van vlakken en volumes, en omhult een knusse patiotuin. In het interieur zijn licht, ruimtelijkheid en rust de sleutelwoorden. Het beperkte materialenpalet van hout, stucwerk, beton en staal creëert balans.

De plattegronden zijn ontworpen om plaats te bieden aan de veranderende behoeftes van het gezin. Op de begane grond en 1e verdieping bevinden zich momenteel de woonkamer en woonkeuken. Grote glazen puien zullen de ruimte opsplitsen in een tweelaagse werkruimte uitkijkend op de levendige Klaprozenweg enerzijds en een op de rustige, zonnige zuidzijde georiënteerde woonruimte anderzijds.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Geïnspireerd door het industriële karakter van de omgeving en als tegenwicht voor de drukke doorgaande weg is de voorgevel gematerialiseerd in Cor-Ten stalen damwandprofielen, een materiaal dat hard maar tegelijkertijd aaibaar is. Het gemeentelijke kavelpaspoort dicteert een strenge rooilijn. Om toch een gevarieerd en gelaagd beeld te creëren is de voorgevel zorgvuldig gedetailleerd. De diepte van de op maat gemaakte damwandprofielen is gemaximaliseerd, de ramen zijn naar binnen geplaatst en worden geaccentueerd door diepe Cor-Ten stalen kaders. Hierdoor ontstaat een mooie schaduwwerking en krijgt de gevel diepte. Het lijnenspel van de damwandprofielen zorgt voor een uitgesproken verticaliteit.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De massief houten binnenwanden en entresolvloer zijn in het zicht gelaten. Ze definiëren de ruimte en hun warme tinten bepalen de sfeer in de woning. De onderste twee verdiepingen zijn door grote vides aan de gevels met elkaar verbonden, waardoor licht en ruimte vrijelijk doorlopen. De slaapkamers en badkamer bevinden zich op de meer beschutte tweede verdieping, en kijken uit over Amsterdam.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De wind- en waterdichte laag bevindt zich achter het stijl- en regelwerk waaraan de Cor-Ten stalen gevel is opgehangen. Hierdoor ontstaat grote vrijheid in het detailleren van de gevel en de kaders om de ramen, en kunnen ventilatieroosters onzichtbaar opgenomen worden in de gevel.

Bijzondere aspecten uitvoering

Het casco is volledig geprefabriceerd en in vijf dagen in elkaar gezet.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De kavel biedt plaats aan drie woningen, waarvan er momenteel één gebouwd is. Binnenkort wordt in de tuin een studioappartement gerealiseerd. Het hoofdgebouw is voorbereid om in de toekomst opgetopt te worden met een tweelaags penthouse met eigen opgang. Zodat de bewoners voor hun ouders kunnen zorgen als deze ouder worden, met behoud van ieders privacy.