Skip to main content
Jeroen Musch mouse

Gevel en interieur Villa Schoorl

Schoorl

Schoorl ligt aan de voet van een van de mooiste duingebieden van het land, een landschap van rust, uitzicht & natuur. Te midden van dit prachtige duinlandschap verrees een donker silhouet, een moderne interpretatie van een woonboerderij. Het ruimtelijk concept van de villa bestaat uit een schakering van volumes, welke gebaseerd is op het silhouet van een schuur typologie. De volumes zijn vormgegeven en gepositioneerd naargelang hun functie: een bibliotheek, mediaruimte, atelier en living. De volumes variëren in grootte en vorm. Lichte, donkere, open en besloten woonruimten wisselen elkaar af. De verbinding van de volumes wordt gevormd door een open ruimte, die uitmondt in een grote veranda. Op deze wijze wordt op bijzondere momenten het contact met het duinlandschap versterkt.

Projectgegevens

Locatie -, Schoorl
Opdracht particulier, Schoorl
Architectuur Studio PROTOTYPE, Amsterdam
Constructief Ontwerp SID studio, Leiderdorp
Uitvoering BINK bouw, Broek op Langedijk
Staalconstructie BINK bouw, Broek op Langedijk

Algemene projectomschrijving

Schoorl ligt aan de voet van een van de mooiste duingebieden van het land, een landschap van rust, uitzicht en natuur. Temidden van dit prachtige duinlandschap verrees een donker silhouet, een moderne interpretatie van een woonboerderij.
Het ruimtelijk concept van de villa bestaat uit een schakering van volumes, welke gebaseerd is op het silhouet van een schuurtypologie. De volumes zijn vormgegeven en gepositioneerd naar gelang hun functie: een bibliotheek, mediaruimte, atelier en living. De volumes variëren in grootte en vorm. Lichte, donkere, open en besloten woonruimten wisselen elkaar af. De verbinding van de volumes wordt gevormd door een open ruimte, die uitmondt in een grote veranda.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het donkere volume van de villa wordt gevormd door een stalen en aluminium gevelafwerking. Om het silhouet van de villa te versterken is de kopgevel voorzien van een massief stalen huid. Hierdoor oogt de kopzijde van het gebouw groots en massief in contrast met het weidse landschap. Piece de resistance is de gigantische staalplaat, door middel van laser-lastechnologie nagenoeg naadloos vervaardigd uit gewalst weervast staal. De montage van het hele gevelsysteem is dusdanig uitgevoerd dat thermische spanningen door het grote donkere metalen oppervlak in de achterliggende constructie konden worden opgevangen. De staalplaat is voorzien van een transparante coating ter voorkoming van corrosie.
Het staal kenmerkt zich in tegenstelling tot bewerkt staal door de mooie natuurlijke vlamtekening. Als onderdeel van het ontwikkelingsproces naar de juiste transparante coating zijn de enige twee bekende referentieprojecten bezocht waar ook walsstaal is behandeld met een transprarante coating, het l’ Hospitalet de Llobregat en de Library and Senior Citizens’ Centre van RCR Arquitectes in Barcelona. Hier bleek de coating echter al na enkele jaren te delamineren. Omdat een goede coating nog niet bestond, is in nauwe samenwerking met Dunia Coatings vervolgens zelf een coating ontwikkeld. Om tot de juiste coating te komen is in een traject van twee jaar in verschillende testtrajecten de optimale glans- en transparantie graad bepaald. Voor de technische levensduur van de coating is een laboratorium testtraject opgestart waarbij de corrosiebestendigheid continu is geoptimaliseerd en getest in zoutsproeikasten onder wisselende thermische condities.

Na het positieve resultaat op gebruik op lange termijn is voor villa Schoorl de staalcoating in geconditioneerde ruimte aangebracht en zijn de massief stalen platen vervolgens op naar de bouw getransporteerd en gemonteerd als gevel in zowel het interieur als het exterieur van de de villa. Deze coating biedt in Nederland voor het eerst de mogelijkheid om de walshuid van het staal zichtbaar te houden in buitencondities en wordt binnenkort door de architecten in samenwerking met Dunia Coatings op de markt gebracht.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Staal is voor dit project als architectonisch middel op alle schaalniveaus doorgezet. De stalen huid continueert zich ook in het interieur als contour van de huisvolumes en contrasteert met de lichte esdoorn houten kapconstructie. Verschillende stalen interieurelementen zijn mee ontworpen en vormen een naadloze overgang tussen gebouw & interieur waardoor het geheel aanvoelt als een ruimtelijke puzzel van materialen en sferen. Tussen de volumes zijn daklichten toegepast op een constructie van subtiele dunne stalen vinnen. Een bijzonder ruimtelijk onderdeel van de stalen interieurelementen is de volledig opengewerkte stalen boekenkast over twee lagen en de daarachter liggende stalen trap. De stalen huid van het volume wordt ook doorgezet in de achterwand van de keuken maar als de kleinste details als maatwerk grepen op de toegangsdeuren en vaste inrichting.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De gevel is opgebouwd uit een voor dit project ontwikkelde systeem van aluminium extrusiepanelen, welke in dezelfde tint zijn geanodiseerd als het staalwerk. In uitstraling zorgt dit ervoor de gevel in zijn geheel als een monoliet gaat werken. Voor het extruderen zijn 2 mallen ontworpen, welke aan weerszijden gebruikt konden worden, wat resulteert in een visueel ononderbroken ritmisch gevelpatroon.

Bijzondere aspecten uitvoering

Studio PROTOTYPE heeft in dit project een deel van de rol van aannemer, leverancier en adviseur op zich genomen, wat geresulteerd heeft in een extreem hoog en integraal afwerkingsniveau waarin de toegepaste metalen afwerking in systeem, materiaal en uitstraling zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd.
 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk