Skip to main content
Ronald Tilleman mouse

Gevel, dak en loopbruggen The Edge

Amsterdam

Het 3.000 m2 grote atrium van The Edge aan de noordzijde langs de snelweg is blikvanger van het gebouw. De staalconstructie ervan is geheel opgebouwd uit samengestelde v-vormige plaatliggers en kolommen. Verbindingen zijn weggewerkt en de loopbruggen steunen de 54 m hoge gevelkolommen waardoor ze relatief slank zijn.

Projectgegevens

Locatie Gustav Mahlerlaan 2970, Amsterdam
Opdracht OVG Real Estate, Amsterdam
Architectuur PLP Architecture, Londen
Constructief Ontwerp Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Uitvoering G&S Bouw, Amsterdam
Staalconstructie Oostingh Staalbouw, Katwijk aan Zee

Algemene projectomschrijving

Het doordachte ontwerp in combinatie met geavanceerde technologie maakt dat het gebouw een duurzaamheidsscore van 98,36% (BREEAM-NL) heeft. Het 3.000 m2 grote atrium aan de noordzijde langs de snelweg is de blikvanger van het gebouw. Dit atrium is, met zijn 54 meter hoge glazen dak en vele werk- en ontmoetingsplekken, het visuele en organisatorische hart van het gebouw.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De staalconstructie is geheel opgebouwd uit samengestelde v-vormige plaatliggers en kolommen die gekoppeld het spantbeen vormen van de constructie. Bij het esthetisch ontwerp was door de architect de eis gesteld dat de railconstructie voor de glasbewassing aan de binnenzijde van het atrium onzichtbaar opgenomen moest worden in het dak en de gevelelementen. Daarnaast moesten de verbindingen van de spanten onzichtbaar uitgevoerd worden, waardoor een strak en als uit een stuk bestaand beeld van liggers en kolommen ontstond.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

The Edge is zo georiënteerd en vormgegeven dat de zonnestand optimaal benut wordt. De glazen façade zorgt ervoor dat men zo lang mogelijk profiteert van het natuurlijke daglicht, zonder dat de warmte invloed heeft op de binnentemperatuur. De zuidkant van het gebouw is uitgerust met zonnepanelen, zodat de warmte wordt buitengehouden en de straling wordt opgevangen wanneer deze het sterkst is. Resultaat: genoeg energie voor de warmte-koude-installatie, en voor alle smartphones en laptops in het gebouw en elektrische auto’s die door de werknemers gebruikt worden. Het atrium heeft met zijn openheid en transparantie niet alleen een esthetische en organisatorische functie, maar is ook het retourkanaal voor de ventilatielucht uit de kantoorruimte. Aanvullende verwarming is daardoor nauwelijks nodig. De warmte wordt uit deze retourlucht weer teruggewonnen en uitgezet. De verwarming en koeling van the Edge wordt op duurzame wijze geregeld. Op 130 m onder de grond bevinden zich twee grondwaterbronnen; de ‘aquaifer thermal energy storage’ pompt afhankelijk van het buiten- en binnenklimaat, warm of koud water in of uit het gebouw. De pompen van deze installatie worden weer aangedreven met de zelf opgewekte zonne-energie.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De stalen dakconstructie is zo ontworpen dat de liggers, die meer dan 30 m overspannen, zo slank mogelijk lijken. Dit is gelukt door de balken te plaatsen in een diagonaal rasterverband; door de 1300 mm hoge balken een tapse doorsnede te geven, die aan de bovenzijde 570 mm, maar aan de onderzijde slechts 140 mm breed is. De balken bestaan uit gelaste stalen platen van 15 en 40 mm dikte. Ze werken in twee richtingen door het rasterpatroon. Bij de bouw zijn de liggers in één stuk geprefabriceerd of op de bouw uit twee delen samengesteld, als dat voor het transport nodig was.
De dakbalken spannen over van de stalen gevelkolommen aan de ene zijde naar de betonnen liggers van de kantoorvleugels aan de andere zijde. Vervolgens zijn op de kruisingen, waar nokken aangelast zijn, de stalen tussenstukken gemonteerd en op spanning gebracht. Deze zien eruit als een omgekeerde T die op de nokken valt. Dit alles is zonder steigers vanuit drie bouwkranen en een hoogwerker verricht. De slanke gevelkolommen zijn mogelijk gemaakt door de twee loopbruggen in te zetten als horizontale steun. Daarvoor zijn de loopbruggen zo ideaal mogelijk gepositioneerd, nabij de gevel en enigszins verplaatst ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. Tussen de gevel en de loopbruggen is nog genoeg ruimte voor de gondel van de glazenwasser. Het profiel van de gevelkolommen is 1000 mm bij 240 mm en ze zijn net als de dakbalken samengesteld uit gelaste stalen platen.

Bijzondere aspecten uitvoering

Het constructieve ontwerp kreeg pas zijn stijfheid en stabiliteit als de gehele constructie gemonteerd was. Hierdoor diende voorafgaand aan de montage een tijdelijke stabiliteitsconstructie gebouwd te worden waartegen het atrium afsteunde.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Iedereen met smartphone of tablet kan zelf het licht en het ‘klimaat’ van zijn werkplek regelen met de Philips-app. De 6.000 energiezuinige led’s zijn gekoppeld aan een daglicht-, temperatuur-, infrarood- en bewegingssensor. Zo staan ze alleen aan wanneer het nodig is en besparen daarnaast energie omdat ze 300 lux aanbieden, in plaats van de standaard 500 lux.