Skip to main content
Paul Kozlowski mouse

Galerie en woning Roombeek

Enschede

De woning en galerie met eenvoudige opzet heeft stalen onderdelen voor de stabiliteit en om de krachten boven een glazen gevel af te dragen.

Projectgegevens

Locatie Lonnekerspoorlaan 104, Enschede
Opdracht Kunsthandel Bert Kuipers, Enschede
Architectuur reitsema & partners architecten, Rijssen
Constructief Ontwerp Archimedes Bouwadvies, Eindhoven
Uitvoering Bouwbedrijf Brevink, Haaksbergen
Staalconstructie via aannemer

Algemene projectomschrijving

De opdracht bestond uit het ontwerpen van een galerie die van afstand herkenbaar is zonder reclame. De bijbehorende woning moest beschikken over ruimtelijkheid, geluidsdichte vertrekken en een minimalistische architectuur.
Het pand bestaat uit slechts vijf elementen: een bakstenen plint, twee 'schijven' met daartussen een slaapvertrek, glazen wanden en een dak. De patio vormt samen met de keuken een besloten ruimte.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De stabiliteit wordt enerzijds gewaarborgd door de bouwmuren. In de richting loodrecht op de bouwmuren zijn weinig wanden aanwezig die kunnen worden gebruikt voor de stabiliteit. De bovenste verdieping is volledig transparant van voorgevel naar achtergevel. Om deze reden zijn twee stalen stijlen HEB 180 in de spouw ingebracht die zijn verankerd aan de tweede en derde verdiepingvloer en uitkragen tot aan de dakvloer. Deze twee stijlen verzorgen de gehele dwarsstabiliteit van de bovenste verdieping. Van fundering tot aan de derde verdiepingvloer is er een stabiliteitswand weggewerkt achter de trap de trap. In verband met de geringe aanwezige bovenbelasting is de onderste verdieping van de stabiliteitsbok uitgevoerd in staal, en op trek verankerd aan de paalfundering. Van de eerste verdiepingvloer tot aan de derde verdiepingvloer is voldoende bovenbelasting aanwezig in relatie tot de windbelasting, zodat hier kon worden volstaan met een kalkzandsteen wand.
De glazen gevel op de begane grond steekt aan de straatzijde uit, daarom wordt de verdiepingvloer daar opgevangen met een staalconstructie die loodrecht op de gevel verjongt om het plafond buiten met isolatie op gelijke hoogte met het binnenwerk te houden.
De bakstenen die zijn gebruikt in de woning voor wanden en vloeren zijn een restpartij van het Kolumba kunstmuseum van Peter Zumthor. De stenen lagen al jaren in de opslag en zijn hier verwerkt.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Duurzaamheid

Materiaalgebruik (efficiƫntie)

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau