Skip to main content
mouse

Feyenoord 1908

Rotterdam

Het gebouw is onderdeel van de grootscheepse modernisering van verschillende faciliteiten van de Rotterdamse voetbalclub. Traingingscomplex 1908 is uitsluitend bedoeld voor het eerste elftal en de technische staf van Feyenoord. Een groot deel van het gebouw staat in het teken van sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezighouden met research en de prestaties van de spelers van het eerste elftal. Dit wordt ondersteund door diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en natuurlijk de kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen.
MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van voetbalclub Feyenoord het trainingscomplex Feyenoord 1908 ontworpen.

Projectgegevens

Locatie Olympiaweg 400, Rotterdam
Opdracht Feyenoord Rotterdam, Rotterdam
Architectuur MoederscheimMoonen Architects, Rotterdam
Constructief Ontwerp IMd raadgevende ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Berghege bouw, Oss
Staalconstructie Oostingh Staalbouw, Katwijk

Documenten

Algemene projectomschrijving

MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van voetbalclub Feyenoord het trainingscomplex Feyenoord 1908 ontworpen. We hebben voorafgaand aan het ontwerpproces intensief onderzoek gedaan door samen met de club verschillende internationale profclubs te bezoeken. Van daaruit hebben we samen een programma van eisen ontwikkeld dat past bij Feyenoord en de mogelijkheden op de kavel. Vanuit de bezoeken en gesprekken hebben we het ritme van de dag als het belangrijkste uitgangspunt genomen om tot een intuïtieve plattegrond te komen. Het resultaat is dat alle functies op een logische plek in het gebouw zitten, met de kleedkamer van de selectie als hart van het gebouw. Hiervandaan zijn de spelers met een paar stappen in de wellness, de sportmedische faciliteiten, de gang richting de buitenvelden, en de centrale trap die leidt naar het bovengelegen restaurant en de spelerslounge.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Vanwege de overstekken rondom is er een noodzaak tot liggers die doorlopen van binnen naar buiten, maar ook slank vormgegeven zijn om te passen binnen de maatvoering van het overstek. Gecombineerd met de spitse dakranden moet het staal optimaal vormgegeven zijn om binnen de toleranties te blijven. Omdat het gehele gebouw voorover leunt, komen er grote krachten op de stabiliteitsverbanden, omdat het gebouw eigenlijk wil ‘omvallen’. Aangezien er geen stabiliteitsverbanden achter de glasgevel gewenst waren (en glasgevels drie van de vier gevels beslaan), zijn er op een aantal sleutelposities stabiliteitsverbanden toegepast.

 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Doordat alle gevels schuin staan en de zijdes van de gevelopeningen ook schuin zijn was maatvoering belangrijk. Aangezien er verrassend weinig vaste punten zijn van waaruit gemaatvoerd kan worden, was dit een uitdaging. Driedimensionaal uitwerken is tegenwoordig zowel bij de constructeurs als de staalleveranciers dermate ingesleten dat dit geen problemen meer oplevert. De gesloten rug van het gebouw is opgezet als staalconstructie met als dichting sandwichpanelen. Met omega profielen zijn vervolgens hier de strekmetalen gevelpanelen op geplaatst. De luifelrand is voorzien van cortenstalen panelen.

 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Kenmerkend aan het gebouw is de grote luifel van het stalen dak met een uitkraging van 4 meter, en de schuine dragende kolommen in alle gevels. Door de schuine kolommen ontstaan er grote spatkrachten in de constructie, welke via de dak- en vloerschijf afgevoerd moeten worden naar de verticale stabiliteitsverbanden. Deze zijn daarom zwaarder uitgevoerd dan gebruikelijk. Het dak bestaat uit een lichte staalconstructie met stalen dakplaten. Dit is niet alleen een goede oplossing voor het grote overstek, maar beperkt ook het gebouwgewicht en daarmee de horizontale belasting uit scheefstand. De vloeren bestaan uit kanaalplaten met geïntegreerde liggers, zodat grote overspanningen zonder obstakels voor installatieleidingen konden worden gemaakt. Ter plaatse van de verticale stabiliteitsverbanden ontstaat trek op de fundering. Om de trek op de funderingspalen te beperken is de overspanningsrichting van de begane grondvloer aangepast. Verder zijn de funderingsbalken onder de stabiliteitsverbanden gekoppeld, waardoor de resulterende trekkracht op de funderingspalen beperkt blijft.

Bijzondere aspecten uitvoering

De staalconstructie van het dak ligt onder afschot en kent aan drie zijden een luifel welke aan de voorzijde zeer spits toeloopt. Bij de ontmoeting met de pui is er zeer weinig ruimte aanwezig voor de uitkragende stalen liggers. Dit heeft geleid tot een gedeeltelijke integratie van de stalen liggers in het dakpakket. De stalen liggers zijn daarom voorzien van stalen oplegstrips.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het enige wat in de buitengevel loodrecht staat, zijn de deuren.