Skip to main content
mouse

Distributiecentrum Rhenus New Logic III

Tilburg

Pal aan de A58 in Tilburg staat een futuristisch distributiecentrum voor Rhenus Logistics Nederland, New Logic III genaamd. Reijrink heeft in opdracht van Heembouw gebouwd aan deze omvangrijke en unieke staalconstructie met een grootte van 60.400 m2, waarvan 40.000 m2 warehouse, 3.400 m2 kantoor en 17.000 m2 Value Added Logistics. In deze spraakmakende eyecatcher heeft Reijrink staalconstructie ruim 2.500.000 kg staal verwerkt, ‘n sterk staaltje werk!

Projectgegevens

Locatie Doctor Paul Janssenweg 150, Tilburg
Opdracht Heembouw Bedrijfsruimten West, Roelofarendsveen
Architectuur Heembouw Architecten, Roelofarendsveen
Constructief Ontwerp Pelecon, Gouda
Uitvoering Heembouw Bedrijfsruimten West, Roelofarendsveen
Staalconstructie Reijrink Staalconstructie, Esbeek

Algemene projectomschrijving

De Oisterwijkse ontwikkelaar en belegger DOK VAST ontwikkelt en realiseert een nieuw distributiecentrum, met de naam New Logic III, op bedrijvenpark ‘Het Laar’ in Tilburg, pal aan de A58. Met een elipsvormig dak met daaruit een cirkelvormige snede. Een echte eye-catcher!

DC New Logic III omvat 60.400 m2, waarvan circa 40.000 m2 warehouse, 3.400 m2 kantoor en 17.000 m2 Value Added Logistics (VAL), uit te breiden met nog eens 15.000 m2 VAL. Bij de realisatie van dit duurzame distributiecentrum wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Voor het ontwerp is Habeon Architecten verantwoordelijk. Wat meteen opvalt aan het ontwerp van New Logic III is de bijzondere vorm, vandaar de bijnaam The Tube. ‘De locatie langs de snelweg was de inspiratie voor deze vorm’, vertelt architect Hung Tran. ‘De snelheid van het verkeer zorgt voor een bepaalde dynamiek. Tegelijkertijd is de schaal van het gebouw enorm. Het is heel langgerekt, waardoor een rechthoekige vorm geen recht zou doen aan de dynamiek van de locatie, er is gekozen voor een meer natuurlijke ellips. Een grote uitsnede uit het volume maakt deze vorm boeiend en uniek en dat geldt dus ook voor de staalconstructie die uit ruim 2.500.000 kg staal bestaat!

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

New Logic III is een bijzonder groot pand in de vorm van een natuurlijke ellips.

 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

 

De ellips heeft functionele voordelen. Het gebouw bevat veel glas om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor prettige werkomstandigheden. De grote luifel die door de vorm van het gebouw ontstaat aan de zuidzijde, fungeert als zonwering voor het kantoor.

Duurzaamheid

Bij de realisatie van dit duurzame distributiecentrum wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, automatisch dimmende ledverlichting, drievoudig isolatieglas, extra isolatie van daken en het toepassen van een warmtepomp.
Alle onderdelen van de gezamenlijke bouwpartners zijn geheel op elkaar afgestemd tijdens wekelijkse BIM sessies. Daarbij aanwezig onze opdrachtgever Heembouw Breda, architect Habeon, constructeur, installateurs installaties, leveranciers deuren, ramen etc. Eindresultaat is een goed doordachte bouw, met nauwelijks faalkosten. Voor de ontwerpfase kreeg dit DC een BREEAM Outstanding certificaat met een score van 98.48%. Het oplevercertificaat heeft een nog hogere score, de hoogste duurzaamheidsscore ooit voor een DC in Nederland: 99.48%.