Skip to main content
mouse

Bolidt Innovation Center

Hendrik-Ido-Ambacht

Om afnemers te interesseren voor nieuwe toepassingen, is met de uitbreiding van Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht een totaal nieuwe lijn ingezet. Bezoekers worden hier keer op keer verrast – een volledig glazen tribune, een dakterras met diverse toepassingen van Bolidt-vloeren en het is mogelijk dat je in de toekomst een auto aan het plafond ziet hangen.

Projectgegevens

Locatie Noordeinde 2, Hendrik-Ido-Ambacht
Opdracht Bolidt, Hendrik-Ido-Ambacht
Architectuur Lüchinger Architects, Rotterdam met Kossmanndejong, Amsterdam (interieur) en RoosRos, Oud-Beijerland (technische uitwerking)
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering De Vries en Verburg, Stolwijk
Staalconstructie Hofman Staalbouw, Vroomshoop

Algemene projectomschrijving

In Hendrik-Ido-Ambacht is het Bolidt Innovation Center gerealiseerd. Dit drielaagse pand bevat een laboratorium, restaurant, opslag en een dakterras boven een kolomvrije exporuimte. Anders dan veel andere bedrijfspanden opent dit gebouw zich met een grote glazen gevel naar de straat en de nabijgelegen rivier. Een uitkragende luifel vormt rondom het gebouw een doorgaande lijn. Voor het tonen van de onbegrensde mogelijkheden van kunststof is naast opslag- en kantoorruimten een heus Experience Center gebouwd. Bezoekers worden hier keer op keer verrast – een volledig glazen tribune, een dakterras met diverse toepassingen van Bolidt-vloeren en het is mogelijk dat je in de toekomst een auto aan het plafond ziet hangen. Het bijzondere aan de uitbreiding van Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht is dat het in de basis een industriepand met als functie opslag is maar dat het gebouw daarnaast als visitekaartje van Bolidt fungeert. Het pand heeft een groot oppervlakte opslag met daarbij een Innovation Center waar bezoekers toepassingen van Bolidt kan ervaren. De staalconstructie is berekend en gebouwd met o.a. de opslag van gevaarlijke stoffen als uitgangspunt, het gebouw is zelf transparant en uitnodigend.

Begane grond:

2500 m2 industrie

350 m2 kantoor (incl. lab)

 

1e verdieping

2300 m2 industrie

1000 m2 kantoor

 

2de verdieping

2300 m2 industrie

1000 m2 kantoor

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

 

Het Bolidt Innovation Center herbergt ook een industriële functie. In verband met de opslag van bepaalde coatings moest er voldaan worden aan strenge eisen voor bouw en constructie. Het gebouw is ingedeeld in de hoogste veiligheidsklasse CC3 en eisen zoals gesteld in PGS15. Het constructief ontwerp houdt hier rekening mee. De opslagruimte is als centrale ‘doos’ ontworpen en wordt stabiel gehouden met windverbanden. Zodoende ontstaat er een grote kern die tevens de stabiliteit verzorgt van het overig deel. Om voortschrijdende instorting tegen te gaan is de overige constructie scharnierend aan deze doos gekoppeld.

Voor het Experience Center was een belangrijke eis dat deze kolomvrij zou worden. De driehoekige hal heeft een vrije overspanning tot 16 m en moet zware lasten kunnen dragen. Genoeg voor het geven van een feest op het dakterras erboven. Ook is, in eerste instantie bij wijze van idee, afgesproken dat het terras een auto moeten dragen. Later is dit uitgewerkt met een hangende constructie. Een auto kan aan kettingen aan de constructie worden gehangen met behulp twee met Bolidt verlijmde platen staal.

De dakterrasconstructie is opgebouwd uit een graatstructuur door middel van gekruisde stalen liggers die de maximale 16 meter overbrugd. Door de liggers in het zicht te laten wordt een industriële uitstraling in de exporuimte nagestreefd. De graatstructuur van dit dak is naadloos doorgezet in de luifels rondom het gebouw. Door grote glazen schuifdeuren aan deze dakconstructie op te hangen wordt de exporuimte toegankelijk gemaakt voor het exposeren van grote (kunst)werken.

Ter plaatse van het laad- en losgedeelte is een uitkraging in twee richtingen gerealiseerd door middel van vakwerkliggers. Het gevelvakwerk volgt de ronde vorm van de gevel. Deze ronding is opgelost door het vakwerk lokaal te onderbreken door een vierendeelligger. De gehele opslag is hierdoor kolomvrij gemaakt en dus zeer goed toegankelijk voor het vrachtverkeer.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het nieuwe Experience Center verwelkomt met een smalle, afgeronde hoek zijn bezoekers. Deze hoek gaat in een vloeiende lijn over in de lange zijde van het gebouw, waar een groot glazen volume uitsteekt en de richting van de straat volgt. Voorbijgangers krijgen zo een glimp te zien van wat zich binnen afspeelt. Een doorlopende zwarte luifel ter hoogte van de tweede verdieping verbindt het gesloten gedeelte met het transparante volume.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De forse luifel schiet voorbij de kolommen en vormt rondom het gebouw een doorgaande lijn. Dit vormde een constructieve uitdaging in combinatie met de gewenste bouwkundige detaillering. Lastig waren de grote overspanningen en het oplossen van koudebruggen. Constructief is veel gestuurd op beperking van vervormingen. Zo heeft de luifel een deel met veel belasting en een deel waar bijna geen belasting op komt. Daarom zijn verschillende constructieprincipes toegepast, zoals een galgvorm en een uitkragende luifel. De koudebrugverbindingen van de uitkragende luifelliggers met de achterliggende constructies zijn speciaal ontworpen zodat deze nastelbaar zijn om de vervormingsverschillen achteraf te kunnen nivelleren. Voor de constructieve koudebrugonderbreking is gebruik gemaakt van de kennis van opdrachtgever Bolidt. De onderbrekingen zijn na montage door Bolidt zelf aangevuld met een drukvaste en isolerende kunststofproduct.

Een ander opvallend element – en constructieve uitdaging – is de volledig glazen tribune voor maximaal 40 bezoekers. De glazen vloerrand is ingeklemd in de betonvloer met stalen profielen. Aan de betonnen vloer zijn verticale glazen vinnen gemonteerd in een stalen profiel, dat de krachtsoverdracht verzorgt. Deze vinnen dragen op hun beurt de glazen balustrade.

Bijzondere aspecten uitvoering

Het risico van vervormen van de luifel heeft IMd Raadgevende Ingenieurs uitgebreid besproken met de staalleverancier en aannemer. Ook voor de bouwfase waarin de belasting varieert met de bouwmethodiek. Door het ontwerp logisch te houden, konden vervormingen goed voorspeld worden. De stalen constructies zijn eenvoudig uitvoerbaar gehouden voor de aannemer, alles is op het werk gemonteerd met bouten, bijna niets is gelast.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Door behalve kantoor- en opslag een Experience Center te bouwen waarin de toepassing van de eigen producten is verwerkt, heeft Bolidt in samenwerking met architect, constructeur, aannemer en staalleverancier een uniek gebouw – en kantoorconcept neergezet.