Skip to main content
Arthur Blonk, Arcasa mouse

bezoekerscentrum ir. D.F. Woudagemaal

Lemmer

Als contrast met het gemaal kreeg het bezoekerscentrum een ander uiterlijk en daardoor ook een afwijkende constructie met vloeren uit sandwichplaten.

Projectgegevens

Locatie Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer, Lemmer
Opdracht Wetterskip Fryslan, Leeuwarden
Architectuur Jelle de Jong Architekten, Lemmer
Constructief Ontwerp Econstruct Leeuwarden, Leeuwarden
Uitvoering Bouwbedrijf Kolthof, Stiens

Algemene projectomschrijving

Het monumentale ir. D.F. Woudagemaal is in 2001 benoemd tot werelderfgoed. Het gebouw uit 1918 functioneert nog steeds waardoor vanwege de groeiende belangstelling de behoefte ontstond aan een nieuw bezoekerscentrum. Door het nieuwe gebouw op enige afstand te plaatsen wordt het beeld van het gemaal in de IJsselmeerdijk niet aangetast.
Het nieuwe bezoekerscentrum neemt in materiaal en kleur afstand van het monument. Het grijze bezoekerscentrum van staal en beton, contrasteert met het roodbruine bakstenen gemaal.
De langgerekte stalen vorm verheft zich boven het Friese landschap. Het opgetilde gebouw heeft een prachtig uitzicht over het water van het IJsselmeer.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Vanwege de overspanning tussen de betonkolommen van meer dan 6 m, en de ondergrond die niet geschikt is om op te stempelen, is er gebruik gemaakt van een alternatieve vloer uit een geïsoleerde sandwichplaat met daarop stroken isolatie en daartussen wapening en een afwerking van beton.
De ronde constructie van dak en gevel is opgebouwd uit IPE-liggers. De constructie is aan de binnenzijde bekleed met een geprofileerde staalplaat, bovendien geperforeerd vanwege de akoestiek. De buitenschil is een aluminium felsnaaddak.
De stalen loopbrug tussen het gemaal en bezoekerscentrum is opgebouwd uit twee samengestelde liggers, die zo zijn uitgevoerd dat ze ook direct de leuningen vormen. Om diagonale lijnen in de brug te voorkomen is gekozen voor een stalen plaat als vlakvulling.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk