Skip to main content
mouse

23103 Stationsplein Vathorst

Amersfoort

Deze nieuwe inrichting heeft als doel de Paulinapolder om te vormen tot een prettig stationsplein voor bewoners, bezoekers en reizigers. Met meer groen worden toekomstige klimaateffecten beter opgevangen. Dat groen verbetert tevens de verblijfskwaliteit en geeft het gebied betekenis voor flora en fauna.
Het ontwerp gaat uit van een centraal parkje (pocket park). Dwars door dit parkje loopt de trein- of busreiziger naar het winkelcentrum. De Corten stalen scheggen tussen het wandelpad en de verhoogde grasvelden geven dit parkje een bijzondere uitstraling.

Projectgegevens

Locatie Ter hoogte van Paulinapolder 82 Amersfoort , Amersfoort
Opdracht Ontwikkelings bedrijf Vathorst Amersfoort.
Architectuur Atikka Architekten Bethaniëndwarsstraat 6-M, 1012 CB Amsterdam
Constructief Ontwerp Sweco Nederland De Holle Bilt 22, 3732 HM De Bilt, Nederland
Uitvoering Ontwikkelings bedrijf Vathorst Amersfoort.
Staalconstructie Van Ee Staalspecialisten / EECULAIR.nl

Algemene projectomschrijving:

In 2022 heeft Ontwikkelingsbedrijf Vathorst een nieuwe inrichting voor de Paulinapolder en het Lovink aangekondigd. 

Deze nieuwe inrichting heeft als doel de Paulinapolder om te vormen tot een prettig stationsplein voor bewoners, bezoekers en reizigers. 

Met meer groen worden toekomstige klimaateffecten beter opgevangen. 

Dat groen verbetert tevens de verblijfskwaliteit en geeft het gebied betekenis voor flora en fauna.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal.

Het ontwerp gaat uit van een centraal parkje (pocket park). Dwars door dit parkje loopt de trein- of busreiziger naar het winkelcentrum. De Corten stalen scheggen tussen het wandelpad en de verhoogde grasvelden geven dit parkje een bijzondere uitstraling.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Dit parkje vormt de aanzet voor een bijzondere collectie aan bomen: een heus arboretum. Tussen de Lovink en de Boulevard wordt deze bomenverzameling doorgezet. Door het versmallen van rijbanen, het optimaliseren van de haltering van de bussen direct langs het station en een aanvullende locatie voor de bussen langs de Lovink, ontstaat meer ruimte voor groen. Aanvullend groen is niet alleen van stedenbouwkundige waarde, maar is ook belangrijk in het opvangen van klimaateffecten en voorwaarde voor een goede stadsecologie

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen.

Blinde bevestigingen.

Minimaal mogelijk aantal naden.  

Veilig, door middel van ronde kanten.

Bladeren van de diverse boomsoorten komen terug op de Cortenwanden (wat mogelijk is m.b.t. snijden van deze balderen en toch sterkte behouden en blind bevestigen).           

We hebben de weervast stalen wanden kunnen plaatsen door middel van blinde bevestigingen. Ter plaatse van de naden zijn er strippen geplaatst die met draadbussen (bevestigd met stiftlassen) aan de binnenzijde op hun plaats worden gehouden. En ervoor zorgen dat de weervast stalen wanden onderling verbonden zijn. Maar er ook voor zorgen dat er geen grond wegspoelt door de naden. 

Aan de bovenzijden van de weervast stalen wanden is het plaatwerk omgezet met een ronding. Zodat er geen scherpe kanten aanwezig zijn. Ook de onderdelen die op een punt lopen is er nog steeds ruimte gecreëerd om ronden kanten te kunnen toepassen. 

Op diverse plaatsen zijn bladeren van de diverse bomen die in het parkje komen uitgesneden uit weervast stalen platen en bevestigd op de schuinen wanden. Dit hebben we gedaan door middel van proplassen aan de onderplaten. Om dat goed af stemmen zijn deze gaten allemaal van tevoren getekend en meegesneden in het snijproces van de weervast stalen platen 

Bijzondere aspecten uitvoering.

Wij hebben deze bouw mogen uitvoeren voor Ontwikkelings bedrijf Vathorst. De totale samenwerking vanaf tekenkamer tot aan oplevering is goed verlopen. We hebben als van Ee Staalspecialisten meegedacht in definitieve ontwerp.

Wat kan er maximaal aan element grote gemaakt worden? Hoe maken we het veilig? 

Hoever kunnen we gaan in het uitsnijden van de bladeren en dat de balderen, met deze grote afmeting, voldoende sterk blijven om te assembleren. 

Een mooi project waar we trots op zijn.

De opdrachtgever heeft bovenstaande als volgt samengevat: 'Ziet er super uit. Complimenten aan het hele team.'

Duurzaamheid

 

Bewust gekozen voor staal zonder coating. Cortenstaal beschermt zichzelf en is bij uitstek geschikt voor gebruik in de natuur.