Skip to main content
Ronald Tilleman mouse

Villa RR

Rijssen

Hoe transformeer je een vijftig jaar oude villa tot een comfortabele, hedendaagse en duurzame woning die optimaal profiteert van de kwaliteiten van het omliggende boslandschap? Om tot een antwoord te komen bestudeerde het gezin een jaar lang de plek en ontwierpen ze een extreem slanke verchroomde constructie voor een ongekende panorama-ervaring.

Projectgegevens

Locatie Markeloseweg 82, Rijssen
Opdracht Theo Reitsema & Stephanie Reitsema, Rijssen
Architectuur Reitsema & partners architecten, Rijssen
Constructief Ontwerp Lucassen bouwconstructies, Borne
Uitvoering Bouwbedrijf Hulshof, Tubbergen
Staalconstructie Tasche staalbouw, Albergen

Algemene projectomschrijving

Wonen op een heuvel in het bos betekent dat je in de zomer omsloten bent door groen. Het dichte bladerdek zorgt voor schaduw, waardoor behalve een overstek aan de westkant een extra zonweringssysteem of koeling overbodig is. In de winter verwarmt de laagstaande zon de woning en kijken de bewoners tussen de takken door honderden meters weg.
Dat Villa RR op een heuvel staat, is tijdens de metamorfose benut. Aan de oostkant zijn er twee verdiepingen, aan westkant één. Door de ondergelegen verdieping met dubbele garage en werkkamer te voorzien van donker stucwerk, oogt het als sokkel voor de woon- en slaapverdieping. Deze verdieping heeft een onderscheidend uiterlijk dankzij een nieuwe houten gevel die aan de oostkant relatief dicht is en aan de westkant helemaal open. De voordeur markeert de overgang tussen beide delen. Een speelse buitentrap geeft de entree extra allure.
Zelf hadden de bewoners misschien niet bedacht om het huis in de lengte van de diepe kavel – op de graad nauwkeurig de oost-westas – te zetten. Maar ze vinden het een grote vondst van de oorspronkelijke architect J. Abma uit Amsterdam. Dankzij deze oriëntatie ervaren ze vanuit de woonkamer de noord- en zuidkant van de tuin. Voor een optimale landschapsbeleving, is de westkant van Villa RR uitgebreid met een glazen volume. Het dak wordt gedragen door vier slanke, verchroomde kolommen (38 mm doorsnede) die het landschap weerspiegelen en zo bijdragen aan de panorama-ervaring vanuit de woonkamer.
De oorspronkelijke plattegrond zat goed in elkaar. Ook na de transformatie wordt in de westkant gewoond en aan de oostzijde geslapen. Tussen de slaapkamers en de woonkamer bevindt zich een tuinkamer. In tegenstelling tot de witte, open woonkamer heeft de tuinkamer een donkerder en besloten karakter. Doordat de houten gevelbekleding in de tuinkamerwanden is doorgezet, transformeert de ruimte tot veranda wanneer de harmonica pui helemaal openstaat. Zo ontstaat er een vloeiende overgang tussen het interieur en de bloementuin.
Om ervoor te zorgen dat de woning ook in de toekomst een hoog comfortniveau kan bieden, zijn verschillende maatregelen getroffen. Door de toepassing van warmteterugwinning, drievoudige beglazing, hoogwaardige isolatie, led-verlichting, zuinige inbouwapparatuur en door de installatie voor te bereiden op de volgende generatie warmtepompen is de woning niet alleen zeer energiezuinig, maar ook gereed voor de komende vijftig jaar.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Om optimaal te genieten van het boslandschap werd de woonkamer zo transparant mogelijk ontworpen. Essentieel in dit ontwerp is de draagconstructie. De verchroomde kolommen spelen een haast onzichtbare hoofdrol. Om de bestaande bakstenen woning te transformeren tot een transparante moderne woning werden twee voorgespannen stalen strips van 50 bij 3 mm en multiplex platen over de gehele lengte van het dak aangebracht. Door deze ingreep fungeert het stijve dakvlak samen met de begane grondvloer als een moment vaste schijf en worden de kolommen enkel op druk belast. Het platte dak kan hierdoor worden gedragen door vier kolommen met een diameter van slechts 38 mm. Dankzij de weerspiegeling van het landschap in deze extreem slanke kolommen kon een bijzonder transparante ruimte gerealiseerd worden.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het ontwerp is tot stand gekomen door de bestaande woning goed te analyseren. Door optimaal gebruik te maken van de bestaande plattegrond en de kwaliteiten van het bestaande landschap was het mogelijk de woning te vergroten en te verduurzamen. Belangrijk uitgangspunt in het concept van de woning was het realiseren van diverse sferen in het huis. De lichte en transparante woonkamer staat in contrast met de besloten tuinkamer, die een harmonica-pui direct toegang tot de bloementuin biedt.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Naast de slanke staalconstructie speelde bouwtechniek, detaillering en maatvoering een cruciale rol in het ontwerp. De gehele woning werd afgestemd op de maat van de voorvergrijzde latten en de afmetingen van de glaspanelen. Het stramien is uitgezet op de glasmaat van de drievoudige beglazing en de kozijnen werden zorgvuldig afgestemd op de houten gevel. De hoogwaardige isolatie maakte het mogelijk om een diepe negge te ontwerpen, waardoor een interessant spel van licht en schaduw op de gevel valt. Dankzij het overstek heeft de woning geen zonwering nodig,

Bijzondere aspecten uitvoering

Het ontwerp werd uitgevoerd in nauwe samenwerkingen met adviseurs, aannemers, leveranciers en specialisten die een liefde voor het vak deelden. Dankzij het bouwteam en de intensieve bouwbegeleiding op de bouwplaats konden bijzondere details gerealiseerd worden. Door de goede communicatie tussen de verschillende partijen kon de samenkomst van verschillende materialen tot op de millimeter uitgedacht en uitgevoerd worden. Speciale aandacht was er voor de verchroomde kolommen, die tijdens de bouw beschermd dienden te blijven, terwijl de ruwbouw nog niet afgerond was.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De oorspronkelijke plattegrond zat goed in elkaar. Ook na de transformatie wordt in de westkant gewoond en aan de oostzijde geslapen. Tussen de slaapkamers en de woonkamer bevindt zich een tuinkamer. In tegenstelling tot de witte, open woonkamer heeft de tuinkamer een donkerder en besloten karakter. Doordat de houtengevelbekleding in de tuinkamerwanden is doorgezet, transformeert de ruimte tot veranda wanneer de harmonica pui helemaal openstaat. Zo ontstaat er een vloeiende overgang tussen het interieur en de bloementuin. Ook de badkamer is direct vanuit de tuin toegankelijk.