Skip to main content
mouse

Mariakapel Landgoedontwikkeling Rustenburg

Valkenswaard

Het ontwerp van de Mariakapel OLV Maria aan het water is hedendaags, maar doorspekt met traditie en symboliek. Zo is de kapel ontworpen volgens het Plastisch getal van Dom Hans van der Laan, de grondlegger van de Bossche School.

Projectgegevens

Locatie Maastrichterweg 128, Valkenswaard
Opdracht Fam. Johan van Boldrik Valkenswaard
Architectuur Architectenbureau Perree BV
Constructief Ontwerp Adviesbureau Roelen Eersel
Uitvoering Huybregts Relou Bouw Son & Breugel
Staalconstructie Vrelasco Heeze

Algemene projectomschrijving

Van boerenland naar natuur- en recreatiegebied

Landgoed Rustenburg is een gebied, gelegen ten zuiden van Valkenswaard. Hier werd de afgelopen jaren een 13 hectare groot gebied ontwikkeld tot een deels publiek toegankelijk landschap met ruim 5,5 hectare ‘nieuwe natuur’. Het oorspronkelijke populierenbos maakte plaats voor een gevarieerd ecologisch bos, voorzien van een openbaar recreatiepad. Met de ontwikkeling van het landgoed wil eigenaar en initiatiefnemer Johan van Boldrik een bijzondere plek creëren voor mens én natuur. De realisatie van de nieuwe Mariakapel vormt het slotstuk.

OLV Maria aan het water

De bouw van een Mariakapel lijkt in de tijd van kerkelijke leegloop geen voor de hand liggende keuze. Toch was het voor de initiatiefnemer een onmisbaar element in het gebied. Als wij ergens rondrijden of fietsen stoppen we eigenlijk altijd wel even bij een kappelletje om een kaarsje op te steken voor zij die het nodig hebben.Ondanks dat wij niet veel in de kerk komen, geloven we dat er meer is tussen hemel en aarde. We hechten aan dit soort plekken, waar ruimte is voor het spirituele.Bovendien hoort in een Kempisch landschap een Mariakapel thuis. Wij hopen dat het een rustpunt vormt voor degene die het landgoed betreden.

Traditionele vormen in een hedendaags ontwerp.

Het ontwerp van de kapel is hedendaags, maar doorspekt met traditie en symboliek. Zo is de kapel ontworpen volgens het Plastisch getal van Dom Hans van der Laan, de grondlegger van de Bossche School. De vorm van de kapel is gebaseerd op het gotische kruisgewelf, met een zichtbepalende esthetische constructie aan de buitenkant. De binnenkant van de kapel wordt gevormd door op maat gemaakte geperforeerde staalplaten met een bloemenmotief, een ‘bloemenzee rondom Maria’. Doordat elke bloem een eigen kanteling heeft ontstaat er een mooi beeld tussen gesloten en open. De gevel is open genoeg om het contact met de omgeving te behouden, maar gesloten genoeg om een gevoel van privacy te bieden en een moment van afzondering mogelijk te maken.
De kapel is uitgevoerd in ultramarijn, het diepe blauw dat we - al sinds de 12e eeuw - kennen van de kleding waarin Maria vaak in afgebeeld is, en die tevens symbool staat voor heiligheid, deugd en bescheidenheid.”

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Constructie bestaat voornamelijk uit stalen profielen en staalplaat waarin bloemmotieven gelaserd zijn, waarvan een aantal geheel open, maar een ander aantal open gevouwen waardoor er door zonnestraling een lichtspel kan ontstaan

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Maria zelf staat op een betonnen sokkel in het water en wordt geheel omarmt door de vanuit de oever overkragende staalplatenconstructie waarbij de open en de open gevouwen bloemmotieven een weerspiegeling in het water geeft.

In het meanderend landschap wordt de passant getriggerd door een kaarsrecht voetpad haaks op een ven met aan de oever een slank blauwe creatie midden in het groen. Eenmaal naar de kapel toelopend zie je Maria als het ware verschijnen.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De kapel is gefundeerd middels een betonnen fundering met een bekisting van vlakke stalen damwandprofielen (tegengewicht) waardoor de kapel over het water kan kragen en als ware boven het water zweeft

Bijzondere aspecten uitvoering

Het geheel is aan het rand van het ven in den droge uitgevoerd, waarna door het weggraven van de grond rondom de kapel het geheel in het water is komen te staan

 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Geen