Skip to main content
mouse

Magneetanker bij steigerbouw Dow Chemical

Rijpwetering

De McNetiq Controlock is een magneetanker dat voorziet in een tijdelijk verbinding en is geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder in de steigerbouw. Toepassing van het systeem bespaart (doorloop-)tijd en materiaal, en daarmee kosten, zoals in het geval van de steiger bij Dow Chemical.

Projectgegevens

Locatie Veenderdijk 13, Rijpwetering
Opdracht Dow Chemical, Terneuzen
Architectuur McNetiq, Rijpwetering
Constructief Ontwerp Bilfinger Industrial Services, Zwartewaal
Staalconstructie Layher, Raamsdonkveer

Algemene projectomschrijving

Bij de traditionele manier van steigerbouw tegen een object als een opslagtank kan de steiger niet worden verankerd tegen de ondergrond. Daarom wordt deze vrijstaand en piramidevormig gebouwd zodat de steiger de stabiliteit uit de eigen constructie kan halen. Dit kost veel steunberen. Met de Controlocktechnologie kan de steiger veilig wel aan de wand worden bevestigd, haalt hieruit de stabiliteit en kan veel slanker worden gebouwd.

De McNetiq Controlock is de eerste magneet die controleerbaar is op effectieve kracht op iedere variabele ondergrond. De Controlock vormt een veilig alternatief voor tijdelijke lasverbindingen. Hiervan worden er dagelijks in de Nederlandse industrie duizenden gemaakt. Een las is een sterke verbinding maar als deze nog eens los moet, is er veel impact op mens, milieu, materiaal en 'money'. Hierom kan voor een tijdelijke staalverbinding vanaf nu de Controlocktechnologie worden gebruikt. Toepassingen zijn: zeevasten van lading, valbeveiliging, tijdelijk hekwerk, tijdelijk hijsoog enzovoort. De eerste toepassing die McNetiq heeft uitgewerkt is een verankeringsproduct voor bouwsteigers in de industrie, om steigers te verankeren aan bijvoorbeeld opslagtanks, scheepswanden, bruggen, petrochemische installaties, offshoreinstallaties en in de staalbouw. Door de verankering kan laswerk worden voorkomen. Er zijn veel gevallen waar steigers niet kunnen worden vastgelast in verband met brand- en explosiegevaar en in die gevallen worden steigers tot nu toe dus vrijstaand en piramidevormig gebouwd, zodat ze de benodigde stevigheid uit de eigen constructie kunnen halen. In deze gevallen kan de steiger met Controlock verankeringen worden bevestigd en kan zo veel smaller worden gebouwd. Dit kan materiaalbesparingen tot factor vier betekenen. Het Controlock steigeranker is gecertificeerd en op onze website staan verschillende testimonials van asset owners als Dow Chemical en Shell, die spreken over significante besparingen.

Bilfinger heeft bij Dow Chemical in Terneuzen enkele ethyleentanks voor onderhoud in de steigers gezet met hulp van de magneetankers en hiermee 65 % op de kosten bespaard en 2/3 van de doorlooptijd ten opzichte van de traditionele manier. Het steigeranker wordt verkocht door Layher. Alle grote steigerbouwers hebben tests uitgevoerd met het Controlock steigeranker en bieden het product inmiddels aan.

Lees meer over het project in bijgaande pdf en zie voor testimonials: http://mcnetiq.nl/Testimonials-Awards.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

zie boven

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De McNetiq Controlocktechnologie maakt het (voor het eerst) mogelijk) om veiligheidsgerelateerde toepassingen met magneten te ontwikkelen. Een permanente magneet heeft een vaste waarde, uitgaande van een vaste ondergrond, van bijvoorbeeld 500 kg trekkracht en 170 kg schuifkracht bij een schone ondergrond van 20 mm dikte. Echter, in de industrie is de ondergrond altijd variabel, veroorzaakt door wisselende verf- en/of roestlagen en een wisselende ondergrond van de dikte van het staa, vooral in het geval van één object: een opslagtank is aan de onderzijde van dikker plaatmateriaal dan aan de bovenzijde. Om een veilige al dan niet tijdelijke staalverbinding met magneten te kunnen maken, moet de invloed van de ondergrond op de magneet dus duidelijk zijn. Het Controlocksysteem voorziet hierin door, voordat de definitieve belasting van de verankering plaatsvindt, de trekkracht en de schuifkracht te meten. Hierop berust ook het patent.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Voordelen:
-minder steigermateriaal
-minder arbeidsuren
-minder logistiek
-minder bouwactiviteiten (veiliger)
-vaste ploeg kan dit aan (geen vreemden op de plant)
-minder doorlooptijd

Duurzaamheid

De steiger heeft in dit specifieke geval negen maanden gestaan, wat is langer dan gemiddeld en ook langer dan was voorzien. Dit had te maken met tegenslag tijdens de werkzaamheden. Tussentijds zijn metingen uitgevoerd van de magnetische verankering waaruit steeds dezelfde waarden bleken als tijdens de montage.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Zie boven, er is factor 3.5 bespaard op steigermateriaal.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Minder logistiek m.b.t. de aan- en afvoer van steigermateriaal.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

De doorlooptijd werd verkort, wat voordelen opleverde voor het primaire proces van Dow.
De vaste crew van Bilfinger kon deze klus aan, met als gevolg alleen maar vertrouwde gezichten op de plant.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

Innovatie op productniveau: functionele magnetische steigerverankering, de hardware.
Innovatie op conceptniveau: het gepatenteerde Controlocksysteem dat de voorwaarden tot magnetisch verankeren vervult.
Innovatie op bouwniveau: de voordelen van het minder volumineus bouwen van een steiger tegen een stalen object.