Skip to main content
mouse

Koedood Dieselservice

Hendrik-Ido-Ambacht

Stoer, transparant en modern. Dat zijn begrippen die het onderkomen van het familiebedrijf Koedood in Hendrik-Ido-Ambacht omschrijven. Het ontwerp is een combinatie van historische invloed, ambacht, liefde voor het maritieme en een kantoor van de 21ste eeuw. Een samensmelting van noeste arbeid, vakmanschap, technologie en trots!

Projectgegevens

Locatie Frankepad 1, 3341 LV Hendrik-Ido-Ambacht, Hendrik-Ido-Ambacht
Opdracht Arie Koedood - Koedood Dieselservice, Hendrik-Ido-Ambacht
Architectuur RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering U-Build Bouw B.V., Zuid-Holland
Staalconstructie Reijrink Staalconstructies, Hilvarenbeek

Documenten

Algemene projectomschrijving

Koedood Dieselservice uit Hendrik-Ido-Ambacht is een trots en sterk familiebedrijf dat dieselmotoren levert aan de maritieme sector. Die werkzaamheden en trots moesten in het nieuwe hoofdkantoor tot uiting komen. Tegelijk moest het gebouw een toegankelijke uitstraling krijgen en mocht het gebouw een eye-catcher worden, zonder dat echter te overdrijven. RoosRos heeft een stoer, robuust en uitnodigend gebouw ontworpen dat uitsluitend werkt met materialen die een link hebben met de scheepsbouw. Het 4181 m2 grote gebouw is een combinatie van historie, ambacht, maritieme invloeden en toekomstgerichtheid. Een samensmelting van noeste arbeid, vakmanschap, technologie en trots.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Als buiging naar de maritieme sector kreeg het nieuwe hoofdkantoor zowel in uitstraling als in materialisering een stoere stalen look. En dat is consequent doorgevoerd: zowel de constructie als de gevel is van staal. De maar liefst 75 meter lange gevel van zwart staal vergde bijzondere aandacht. Al vroeg in het proces zijn er daarom 1:1 mock-ups gemaakt om ieder detail te onderzoeken en perfectioneren. In deze fase is ook de staalbouwer al betrokken. Het resultaat is een integrale oplossing waarbij gevelafwerking, constructie, slim ingebouwde ventilatiekanalen en binnenafwerking een architectonische eenheid vormen.

Om het ontwerp haalbaar te maken is het gebouw in stramiendelen opgedeeld, maar met behoud van de eenduidige, integrale uitstraling. Door technische detaillering is het gelukt alle stramiendelen optisch naadloos op elkaar te laten aansluiten.

Er zit veel repetitie in de knopen, ofwel de detaillering. We hebben ernaar gestreefd iedere knoop identiek te laten lijken. Door in het bouwproces in samenwerking met de aannemer en de staalleverancier de voorbereiding en volgordelijkheid perfect uit te denken, hebben we het optimale, integrale resultaat bereikt.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Architectonisch moest het een stoer, solide en toekomstbestendig kantoor worden. De eigenaren zien het bedrijf als hun nalatenschap, dat zij willen doorgeven aan volgende generaties. Dat gevoel van onverwoestbaarheid komt terug in de rigide structuur van het gebouw, dat in de avonduren nog eens versterkt wordt door de verlichte vensters.

In alles wat het bedrijf denkt en doet staan scheepsdieselmotoren centraal. De medewerkers werken dus allemaal aan, tussen, voor en/of met motoren en dat wilden de eigenaren in het nieuwe pand duidelijk maken. Motoren moesten voor zowel medewerkers als bezoekers voelen als het hart van het bedrijf en maximaal zichtbaar zijn. Het ontwerp zorgt ervoor dat je vanuit vrijwel iedere ruimte in het gebouw zicht hebt op de showroom en de werkplaats, waar op ieder moment zo’n 50 tot 60 motoren wachten op hun nieuwe eigenaar.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

In de gevel zit om de twee verticale stijlen een stalen constructie. De andere twee verticalen, zonder constructie, hebben geperforeerde zijkanten. Dit laat wind binnen in het gebouw en geeft gebruikers de mogelijkheid van spuiventilatie. In dit detail komt uitstraling, techniek, klimaat, constructie en architectuur op bijzondere wijze samen. De detaillering van de verticale lamellen in het horizontale vlak is een detail waarop wij trots zijn. Het zorgt voor dieptewerking en schaduw en geeft het gebouw gedurende de dag voortdurend een andere verschijningsvorm.

De Dejo-roosters onder de overstekken lopen naadloos over in het plafond van de verkoopruimte van de motoren. Dit geldt voor alle materialen in het gebouw. sluiten perfect aan door de bovengemiddelde aandacht voor technische details. Deze materialisatie en maatvoering typeren dit gebouw in zijn verschijning. Bovendien heeft het gebouw ronde hoeken. Er is veel aandacht aan besteed om zowel de gekromde als de vlakke vlakken dezelfde detaillering te geven.

Bijzondere aspecten uitvoering

Het gebouw onderscheidt zich door haar transparante gevels, verfijnde ritme en heldere maatsystematiek. Dit laatste zie je overal in terug en is tot in de kleinste details doorgevoerd, van interieur naar exterieur en andersom. Het resultaat: van plafonds tot bureaus en van vergaderzalen tot de gevel, overal dezelfde uniforme maatvoering en uitstraling. De overgang ruwbouw naar afbouw was niet duidelijk afgebakend door de geïngereerde zichtwerkconstructie. Door de samenwerking met U-build is reeds vroeg in het proces afstemming geweest over de uitvoering die vervolgens strak is uitgevoerd.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Zoals eerder vermeld wilde de opdrachtgever het liefst het kantoor in de loods, waar de motoren staan die zijn het kloppend hart en de business van het bedrijf zijn. Alle medewerkers en bezoekers moesten optisch of gevoelsmatig in contact staan met de motoren. Daartoe hebben wij de loods/werkplaats als hart van het gebouw ontworpen en daar omheen maximale transparantie gecreëerd. Vanuit vrijwel iedere ruimte in het gebouw zijn er zichtlijnen die uitkomen in dat kloppende hart. Het gebouw is transparant, overzichtelijk en multifunctioneel.

Het gebouw heeft certificaat BREEAM Excellent gekregen. Koedood hechtte veel waarde aan het behalen van het certificaat omdat de branche waarin het bedrijf actief is, niet direct verbonden wordt met het thema duurzaamheid. De toepassing van 300 m2 aan PV-panelen op het dak, warmtepompen en vloerverwarming, hebben gezorgd voor een duurzame huisvesting.