Skip to main content
Floating Gardens - foto Orange Architects mouse

Floating Gardens

Amsterdam-Sloterdijk

Floating Gardens stelt een integrale ontwikkeling voor met een maatschappelijke functie in de plint (alles-in-één-school) en appartementen erboven. Het onderscheidt zich door zijn unieke constructie van stalen bomen die constructief gezien perfect in evenwicht zijn. Deze karakteristieke elementen dragen niet alleen bij aan de esthetiek van het bovenliggende gebouw, maar zijn ook essentieel voor de structurele integriteit ervan. De boomstructuur, draagt de stalen vakwerken en betonwanden van de woningen. Dit resulteert in een opgetild woonblok met een vertrappend volume en 'zwevende daktuinen'.

Projectgegevens

Locatie Heathrowstraat 10-12, Amsterdam-Sloterdijk
Opdracht Synchroon, Utrecht
Architectuur Orange Architects, Rotterdam
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs B.V., Rotterdam
Uitvoering Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V., Warmenhuizen
Staalconstructie Vic Obadam Staalbouw B.V.., Obdam

Algemene projectomschrijving 

Het project, genaamd Floating Gardens, stelt een integrale ontwikkeling voor met een maatschappelijke functie in de plint (alles-in-één-school, architect Bureau Rowin Petersma) en appartementen erboven. Met Floating Gardens maken we een plek waar pioniers actief kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hun gebouw en buurt. Een plek die het contrast tussen ‘Small Scale Community’ en ‘Big City Living’ benadrukt. En een plek die veel groen combineert met wonen in een dynamische stad. De bewoners van de eerste woongebouwen vormen een selecte groep die zich in het gebied gaat vestigen en de katalysator wordt die Sloterdijk gaat transformeren. Voor deze groep wordt een hoogwaardig programma ontwikkeld, met de focus op duurzaamheid, gedeelde voorzieningen en inspiratie.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Floating Gardens, de entree van Sloterdijk-Centrum, onderscheidt zich door zijn unieke constructie van stalen bomen die constructief gezien perfect in evenwicht zijn. Deze karakteristieke elementen dragen niet alleen bij aan de esthetiek van het gebouw, maar zijn ook essentieel voor de structurele integriteit ervan. De boomstructuur, draagt de stalen vakwerken en betonwanden van de woningen. Dit resulteert in een opgetild woonblok met een zwevend karakter. Dit is nog het beste te vergelijken met het dragen van een vol dienblad. De structuur van Floating Gardens herinnert aan een boomstructuur, waardoor een verbinding ontstaat tussen de architectuur en de natuurlijke omgeving, en waardoor het gebouw een organische en harmonieuze uitstraling heeft gekregen. De kolommen hebben een verlopende doorsnede over de hoogte, waardoor dit effect nog meer versterkt is.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp 

Floating Gardens is een iconisch gebouw dat Sloterdijk een herkenbaar gezicht geeft richting Haarlemmerweg en Spieringhornpark. Met de alles-in-één school wordt Sloterdijk Centrum versterkt als een gemengd woon- en werkgebied. Gezien de ligging naast de Brettenzone is er speciale aandacht besteed aan de integratie van het project in het landschap en aan de groendaken van Floating Gardens. Daartoe is het gebouw opgebouwd uit lagen van verschillende grootte, waardoor op verschillende niveaus op het gebouw groene daktuinen kunnen worden aangelegd, waarmee de biodiversiteit in de stad en het welzijn van bewoners wordt verbeterd. Daarnaast fungeert een groot overstek aan de entreezijde van de school als royale lobby voor de entree van het park.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen 

Het constructief ontwerp van de bomen is constructief logisch en simpel gehouden. Vanaf het initieel ontwerp tot en met hoofdberekening is de gehele structuur met handberekeningen uitgerekend. Indien in gedachte het krachtenspel omgekeerd zou werken is dit te vergelijken als een poer met inwendige trekbanden. De trekbanden zijn in dit project uitgevoerd als platte strips tegen de onderzijde van de betonnen kanaalplaatvloeren en geïntegreerde stalen liggers onder de dragende betonwanden. De detaillering van alle verschillende aansluitingen zijn in nauw overleg met Vic Obdam verder uitgewerkt tot een efficiënte en maakbare constructie. Met name de verbindingen tussen het staal onderling met de prefabelementen 

De kolommen hebben een bijzondere vorm, de doorsnede is nooit constant en logischerwijs ook niet uit te rekenen als een standaard (geprofileerd) profiel. De kolommen zijn uitgevoerd met samengestelde platen. In eerste instantie is het ontwerp van deze kolommen gebaseerd op de gemiddelde drukspanning. De spanningen zijn in de latere detailberekeningen door Vic Obdam getoetst a.d.h.v. een geometrisch niet-lineair analyse (2e orde) die rekening houdt met imperfecties. 

Bijzondere aspecten uitvoering 

In het constructief ontwerp is rekening gehouden met de maakbaarheid van de boomstructuur en bovengelegen woningen bestaande uit een betonconstructie. Voor de onderste verdieping is gekozen om deze als prefab uit te voeren (kanaalplaten en prefabwanden). Daarbij is gekeken om de tijdelijke stempeling, benodigd voor de opbouw van de stalen vakwerken, relatief eenvoudig te houden. 

Per bouwfase is gekeken naar de rekken van de trekbanden die volgen uit de spatkrachten van de boomstructuur. Daarmee zijn de horizontale vervormingen van de boomstructuur getoetst om nadelige gevolgen als gevolg van een opgelegde vervorming voor de betonconstructie tegen te gaan.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk 

Ook in Floating Gardens maakt de deeleconomie zijn entree. In het hart van het gebouw, naast een groene buitenruimte, ligt gezamenlijke huiskamer. Een informeel ontmoetingspunt voor de bewoners van Floating Gardens. Hier kunnen ze de krant lezen, aan hun laptop werken, samen lunchen, borrelen met medebewoners of ’s avonds eten met vrienden. De huiskamer creëert een gevoel van gemeenschap en levendigheid in het gebouw en zorgt ervoor dat de mentale leefruimte van bewoners groter is dan die van hun eigen (studio) appartement. Dit verbetert tevens de levenskwaliteit in het gebouw.