Skip to main content
Peter Cuypers mouse

Dura Vermeer Inspiration Center (DVIC), De Verbinding

Utrecht, Leidsche Rijn

Het Dura Vermeer Innovation Center (DVIC) 'De Verbinding' in Leidsche Rijn betreft de nieuwbouw van een kantoorgebouw met showroom voor de ontwikkelaar en aannemer Dura Vermeer, naar ontwerp van MONK Architecten. DVIC is het ontbrekende puzzelstukje van de bijzondere strook bebouwing langs de A2, die als geluidswal fungeert voor de woonwijk Leidsche Rijn.
De omvang van het gebouw is 7500 m2 BVO.
In het ontwerp van DVIC “De Verbinding” is plaats voor diverse divisies van Dura Vermeer, alsmede een showroom. Het bewust samenbrengen van deze disciplines onder één dak is een van de keuzes om ontmoeting en verbinding te bevorderen, als voorwaarden voor innovatie. Het DVIC is er niet alleen voor de medewerkers, maar staat ook open voor hele netwerk van het concern: van conceptontwikkelaar tot koper.

Projectgegevens

Locatie Hertogwetering 157, 3543 AS, Utrecht, Leidsche Rijn
Opdracht Dura Vermeer Midden West, Cruquius
Architectuur Monk Architecten, Utrecht
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft
Uitvoering Dura Vermeer Midden West, Cruquius
Staalconstructie Buiting Staalbouw, Broekland

Algemene projectomschrijving

Het Dura Vermeer Innovation Center (DVIC) 'De Verbinding' in Leidsche Rijn betreft de nieuwbouw van een kantoorgebouw met showroom voor de ontwikkelaar en aannemer Dura Vermeer, naar ontwerp van MONK Architecten.

Het 7.500 m2 grote gebouw, bestaat uit drie delen. Centraal ligt een royale en open ontvangstruimte, als schakel tussen een gebouwdeel voor de werkmaatschappijen en ondersteunende disciplines van Dura Vermeer en het gebouwdeel waar Dura Vermeer een grote showroom heeft ingericht: ‘THUIS’.
Bovenop het gebouw is een weelderige daktuin aangelegd met vergaderpaviljoen en onder het gebouw is een ruime parkeergarage gesitueerd.

Het is een stoer en doelmatig gebouw dat de cultuur van opgestroopte mouwen van Dura Vermeer uitstraalt en de tegelijkertijd een voorbeeld is van het ambacht én de ambitie van het familiebedrijf Dura Vermeer.

Naast de strakke en open uitstraling is het ontwerp volledig afgestemd op duurzaam materiaal- en energiegebruik. Het nieuwe hoofdkantoor heeft het certificaat BREEAM Excellent.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Vanuit de grote gewenste flexibiliteit is de constructie uitgevoerd met een staalconstructie die grote overspanningen mogelijk maakt. Hierin zijn in de gedachte van de architect uitkragingen gemaakt in combinatie met verdiepingen die opgehangen zijn aan zware stalen dakliggers. De verspringing in het gevelbeeld is goed zichtbaar.

Vanuit het materiaalgebruik zijn vele bouwmaterialen gebruikt, waardoor het een multidisciplinaire uitvoering was. De begane grondvloer is een in het werk gestorte betonvloer, wat geschikt is als bijeenkomstruimte voor de showroom. Daarbij kunnen op deze vloer zware installaties en mock-ups geplaatst worden. De verdiepingsvloeren bestaan uit betonnen kanaalplaten met een monolithisch afgewerkte gewapende druklaag.

Voor de draagconstructie is staal toegepast met prefab betonnen kernen. De buitengevel is bekleed met zwartbruine metalen cassettes die de sfeer ademen van industriële kranen en bruggen. De schaduwwerking van deze omgekeerde cassettes benadrukt het sterke grid van het gebouw; als eyeliner om de ogen zorgt het voor meer expressie. De strenge staccato gevel verandert wanneer de zon gaat schijnen: de warme gloed van de zwartbruine metalen gevel maakt het gebouw toegankelijker, versterkt door de warme onbehandeld houten accenten en de houten voordeur; de entree van het huis van Dura Vermeer.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De ontwerpopgave vroeg om grote en vrij indeelbare, flexibele plattegronden. Dit is verkregen door een kolommenstructuur te maken waarbij tevens grote uitkragingen mogelijk zijn.
Naast de gevraagd flexibiliteit is de nadruk gelegd op het gevoel van thuiskomen: de verbinding van gebruikers en bezoekers en een maximaal duurzaam ontwerp staan voorop.

Dwars door het gebouw meanderen stalen trappen die met de aanwezige vides de verbinding leggen tussen de verschillende afdelingen en vloeren in het gebouw. Deze trap is de hoofdweg: de hoofdroute die voert door het gebouw en uitnodigt tot ontmoeting en verbinding. De trappen zijn afgewerkt in hout, wat naast een luxe intieme uitstraling, ook een mooi contrast vormt met de doelmatige gepolijste betonvloeren en de zwarte constructie. De toevoeging van veel vast groen op strategisch plekken zorgt voor nog meer contrast, dynamiek en huiselijkheid: Thuis bij Dura Vermeer.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De constructie is opgebouwd uit stalen kolommen met hoedliggers. Op deze wijze konden alle benodigde installaties vrij aangebracht worden. Daarnaast geeft de kolommenstructuur de benodigde flexibiliteit om tot vrij indeelbare plattegronden te komen: zowel voor het huidige als voor het toekomstig gebruik.

In het plan zijn forse uitkragingen aanwezig. Om de (staal)constructie zo licht mogelijk te houden, zijn de verdiepingen opgehangen aan zware HEB1000 dakliggers. Op deze manier waren geen zware liggers in de verdieping nodig.

De constructie wordt stabiel gehouden door grote zichtbare stalen vakwerken in de kopgevels in combinatie met prefab betonnen kernen. De verschillende functies binnen het gebouw, zowel commercieel, vergaderruimtes en kantoren zijn met elkaar verbonden met stalen trappen, die zoveel mogelijk in het zicht blijven.

Bijzondere aspecten uitvoering

Vanwege het maken van deze forse uitkragingen zijn in het ontwerp tijdelijke (bouwfase) kolommen opgenomen om de uitkragingen met kanaalplaten uit te voeren. Nadat de dakvloeren gelegd zijn konden deze tijdelijke (bouwfase) kolommen op het begane grond niveau verwijderd worden.

Een ander belangrijk item waarbij aannemer, staalleverancier en constructeur nauw hebben samengewerkt is de montage volgorde van de verdiepingsvloeren in combinatie met de stalen hoed- en petliggers. Door integraal de staalconstructie te bespreken konden de werkplannen uitgewerkt worden. In de werkplannen zijn de reacties en belastingen zowel tijdens de bouwfase en eindfase uitgewerkt, zodat de nieuwe staalconstructie inclusief tijdelijke hulpconstructies bij diverse uitkragingen gebouwd konden worden.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Bij binnenkomst stap je in het hart van het gebouw: de keuken die alle verschillende onderdelen met elkaar verbindt en waar de vaste bewoners en de bezoekers elkaar treffen. Een plek die inspireert, innoveert en uitnodigt tot samenwerking.

Dura Vermeer heeft met het DVIC “De Verbinding” een duurzame en comfortabele werkomgeving voor zijn medewerkers gecreëerd; tegelijkertijd fungeert het pand als een soort proeftuin waar opgedane inzichten en toegepaste oplossingen in het DVIC kunnen worden meegenomen in toekomstige projecten voor opdrachtgevers.

“Lunchen met je kopers, wie doet dat? Wij nemen de klantbeleving als uitgangspunt en nodigen kopers van woningen echt uit bij ons in huis. Want ‘de klant centraal’; iedereen zegt het, wij doen het… Onze Showroom THUIS zal in het nieuwe pand jaarlijks zo’n tweeduizend kopers van onze woningen begeleiden bij het maken van keuzes… En ze lunchen (en dineren) gewoon met ons mee in de brasserie! Zo ontstaan gesprekken in het hart van ons gebouw."

“Je moet flexibel zijn. Anders overleef je de 21e eeuw niet. Kruisbestuiving is ontzettend belangrijk. Met het nieuwe pand creëren we een ontmoetingsplaats die tot netwerken uitnodigt.”

Quotes van Peter Krop, Dura Vermeer Vastgoed