Algemene projectomschrijving
De voormalige Shell-toren aan het IJ in Amsterdam is getransformeerd van een hermetisch afgesloten monofunctioneel kantoor tot een verticale stad, dat 24/7 geopend is voor publiek en ruimte biedt aan een grote mix van functies. De A’DAM Toren biedt ruimte aan onder andere een iconisch observatiepunt, zowel binnen als buiten, een ronddraaiend restaurant, een centrum voor de creatieve en muziekindustrie, een ruimte voor exposities en congressen, een hotel, een fitness en een club. De toren is voorzien van een nieuwe iconische Kroon die nu functioneel is gemaakt. De constructie is zo ontworpen dat deze het fraaie uitzicht op het IJ en de stad niet belemmert. Zo heeft het ronddraaiende restaurant geen kolommen, die het mogelijk maakt volledig vrij langs de gevel van het indoor observatiedek te lopen. Met de schommel op het dek kan de bezoeker 'over the edge'.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
De totale omvang van de staalconstructie bedraagt ca 620 ton.
Dit is voornamelijk verdeeld over:
De plint die deels vernieuwd is omdat er een kelder onder is gebouwd;
De 18e en 19e verdieping , met het ronddraaiende restaurant;
Het observatiedek op de 20e en 21e verdieping (Look-out) en het kroontje daarboven plint.
Om geen belemmeringen te creëren is er voor gekozen de Kroon volledig uit de kern uit te laten kragen door middel van vierendeelliggers. De kolommen en liggers zijn uitgevoerd in dikwandige profielen HD400x421. De kolommen in de gevels rond 219 x 40 mm. Toegepaste staalsoort voor de Kroon is S460. De Kroon is geplaatst op de bestaande constructieve kern, die plaatselijk versterkt is om de grote krachten in te leiden.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Het uitzicht van het ronddraaiend restaurant wordt niet belemmerd door kolommen. Het is mogelijk om op beide observatiedekken rond te lopen zonder belemmeringen in het zicht.
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
In het ontwerp is reeds rekening gehouden met het opsplitsen van de kroon in segmenten om de montage mogelijk te maken. Hiervoor zijn extra nokdetails toegepast.
Voor de krachstinleiding van de nieuwe Kroon in de bestaande kern, een kracht van 9160 kN, is gebruik gemaakt van de volledige aanwezige sterkte van de kern in combinatie met de bestaande dakvloer. Hierdoor kon de verzwaring van de kern beperkt blijven tot één verdieping.
Omdat de Kroon door het grote overstek gaat doorbuigen is er een speciale aansluiting bedacht tussen het glas van verdieping 19 en de uitkragende Kroon. De horizontale belasting uit de wind op de 19e verdieping wordt wel overgedragen op de vloer van de 20e maar er is ruimte voor de doorbuiging zodat de Kroon niet op de gevel gaat dragen.
Bijzondere aspecten uitvoering
De Kroon is opgedeeld in 10 segmenten. Nadat deze eerst in de fabriek bij Buiting al een keer volledig in elkaar gezet zijn, zijn ze op de bouwplaats gemonteerd en gerangschikt volgens een montageplan. Gewichten en bereikbaarheid van de kraan waren volledig uitgezocht. In twee dagen zijn de segmenten variërend van 20 tot 80 ton gemonteerd. De benodigde grootste mobiele kraan van Europa was daarvoor 11 maanden eerder gereserveerd.
Aan de segmenten waren op de grond al hangsteigers gemonteerd voor de verdere afbouw. De staalplaat voor de staalplaatbetonvloeren waren eveneens al op de grond gemonteerd. Voor het demonteren van de hangsteigers is een speciale beugel ontworpen.
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk
Beide vloeren van de Kroon zijn geschikt voor dansende mensenmassa’s.