Skip to main content
Luuk Kramer mouse

Sportgebouw CVV Zwervers

Capelle aan den IJssel

Op Sportpark Couwenhoek in Capelle a/d IJssel is door MoederscheimMoonen Architects het nieuwe onderkomen ontworpen voor voetbalvereniging CVV Zwervers. Het gebouw heeft een solide bakstenen plint waarin de diverse kleedfaciliteiten zijn ondergebracht. Daarboven bevindt zich de verdieping met horecafunctie en de bestuurskamer van waaruit je met één stap op de brede tribune staat met zicht op het hoofdveld. Het geheel wordt in één gebaar vormgegeven dankzij een royaal omgevouwen dakoverstek. In het ontwerp is de warmte van de bakstenen plint gecombineerd met een aluminium bovenbouw met een warmgeel hart. Het warmgele hart wordt voor een groot deel gevormd door het grote overstek gerealiseerd mmet uitkragende stalen liggers.

Projectgegevens

Locatie Couwenhoekseweg 1, Capelle aan den IJssel
Opdracht Gemeente Capelle a/d IJssel, Capelle a/d IJssel
Architectuur MoederscheimMoonen architects, Rotterdam
Constructief Ontwerp CAE Nederland, Barendrecht
Uitvoering Bouwbedrijf Mattone, Capelle aan den IJssel
Staalconstructie Stalent, Bergambacht

Algemene projectomschrijving

Na een selectieprocedure is MoederscheimMoonen gekozen als architect voor de nieuwe accommodatie van voetbalvereniging CVV Zwervers in Capelle a/d IJssel. Het nieuwe complex (1.100 m2 BVO) is gerealiseerd op Sportpark Couwenhoek dat een grondige transformatie heeft ondergaan met de positionering en inrichting met kunstgrasvelden. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in revitalisatie van de sportparken die de gemeente rijk is. Het sluitstuk van deze grootscheepse herontwikkeling is vooralsnog het complex van voetbalvereniging CVV Zwevers.
Het gebouwontwerp laat zich lezen als een opbouw van heldere vormen en volumes. Het gebouw heeft een solide plint gekregen waarin de diverse kleedfaciliteiten zijn ondergebracht. Deze plint is robuust en vandalismebestendig uitgevoerd door de toepassing van een rustieke en genuanceerde baksteen.

De eerste verdieping is meer vormgegeven als een paviljoen en wordt als het ware gevormd door een ‘gevouwen’ vorm die is uitgevoerd met een aluminium beplating. Het totaal is consequent vormgegeven met glas en contrastvlakken waardoor er een helder en leesbaar geheel ontstaat. Dit gevoel wordt ondersteund door de consequente en minimalistische detaillering waardoor de verschillende vormen helder af te lezen zijn. Het heldere en transparante beeld is mogelijk gemaakt door de ranke stalen constructie.
Horeca en tribune staan in directe verbinding met elkaar en worden in één gebaar vormgegeven via de gevouwen architectuur. Vanuit de kantine kun je via royale schuifpuien de tribune op en zijn er optimale zichtlijnen op het hoofdveld van de voetbalvereniging.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De onderbouw van het gebouw (de begane grond) wordt gevormd door een traditioneel metselwerk en betonconstructie. Juist omdat op de verdieping meer transparantie gewenst was, om goed zicht te hebben op de velden, is er gekozen voor een staalconstructie. Slanke kolommen achter het glas of in de dichte wanden weggewerkt, met daarop liggers voor grote vrije indeelbaarheid en een groot overstek aan de buitenzijde. De staalconstructie is voorzien van vlakvulling met HSB-elementen of met glas. Als dak is een stalen dakplaat toegepast.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het staal dat zich buiten de thermische lijn bevindt, is thermisch onderbroken van hetgeen binnen zit. Verder is buiten alles bekleed omwille van het architectonische beeld dat is neergezet. Aan de binnenzijde is er juist voor gekozen om de staalconstructie in het zicht te laten. Alles boven de bovenzijde glas is in de kleur zwart uitgevoerd. Dit betreft zowel installaties als de stalen draagconstructie en dakplaten, hierdoor is een rustige en intieme sfeer gecreëerd.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De grote dakterrassen aan weerszijden van de kantine, als ook de tribune, zijn begrensd door een stalen balustrade. Deze is gedimensioneerd op 3,0 kN/m geheel volgens de NEN6702 voor publiek toegankelijke gebouwen. De dimensionering is in nauw overleg bepaald tussen staalleverancier, aannemer en architect, zodat maximale veiligheid en maximaal onbelemmerd zicht gerealiseerd kon worden.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk