Skip to main content
mouse

Pastorale

Delft

unieke transformatie van kerk naar woningbouw, 16 woningen met staalframe casco geïntegreerd met CableStud

Projectgegevens

Locatie Kappeyne van de Copellostraat, Delft
Opdracht Stichting Heelweg, Den Haag
Architectuur Archipelontwerpers, Den Haag
Constructief Ontwerp Ingenieursbureis Broersma, Den Haag
Uitvoering Vink en Veenman, Nieuwkoop
Staalconstructie C3 Staalframebouw , Someren

Documenten

Algemene projectomschrijving

 

De Pastoor van Arskerk in Delft was een rond gesloten bouwwerk van metselwerk dat in 2015 al meer dan 8 jaar leegstond. De koepelconstructie werd gedragen door 24 betonnen jukken in een cirkel geplaats met een middellijn van 35 meter en ongeveer 10 meter hoog. Door de bakstenen gevel en de koepel te verwijderen,  werd de hierin opgesloten constructie van de kooromgang  opengemaakt en ontstond er ruimte om woningen te bouwen. De vorm van de betonnen jukken is hetzelfde, echter de betekenis is veranderd. 

Binnen deze ontsloten cirkelvormige constructie is een  woonblok in vier lagen van 10  woningen gepositioneerd.  Iedere woning met z’n eigen oriëntatie, karakter en ruimtebeleving. Op de begane grond, aan de straatzijde,  vullen de contouren van de nieuwe massa  de ruimte aan tot de rooilijnen aan de straatzijde. Gelijk de oude oorspronkelijke aanbouwen  is dit volume slechts één laag hoog en vormt ze de plint van het complex. In het midden van de cirkel is het volume 4 lagen hoog en schieten de vier puntvormige daken 17 meter de lucht in. 

 

Op de plek van de oude pastorie zijn 5 woningen gekomen. Dit volume is los gehouden van het hoofd volume zodat er een zicht op de achter gelegen tuin ontstaat. In deze diepe tuin is een villa gerealiseerd die op de begane grond een ingesnoerd volume heeft , waardoor er een vista tussen de diverse volumen is ontstaan. Met deze ‘schuine’ insnoering van de villa is de situatie rechtgezet in haar groene omgeving.  Het open groene karakter van de locatie aan het water wordt verder gearticuleerd door zowel de colonnade als de bouwvolume wit te houden. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De basis materialen van dit project zijn koudgewalste staalframe profielen. Waar er puntlasten optraden is incidenteel een warmgewalst profiel toegepast. Het casco is als een leidingloos prefab casco ontworpen. De staalframe wanden zijn speciaal uitgerust met de Cable Stud leidinggoot.

In dit project zijn de grenzen van Staalframebouw opgezocht, door het inpassen van de bestaande structuur van de colonnade, het  inspelen op de contouren van de bestaande fundering, de hoge eisen mbt thermische en akoestische isolatie en door de complexe dakvorm was dit geen doorsnee project van het stapelen van dozen.

In het project zijn allemaal materialen gebruikt die goed (sommige tot 100%) recyclebaar zijn en het zijn lichtgewichtmaterialen. Hierdoor trad een gewichtsreductie van meer dan 50 % voor de fundering op.  

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Uitgangspunt voor het project was Open Bouwen aanpak om de woning aanpasbaar te maken aan de wensen  van de bewoners en aanpassingen in de toekomst eenvoudiger te maken. Vrije indeelbaarheid wordt vaak tegengewerkt door de positionering van de leidingen. Hierom is er een leiding loos casco van staalframe bouw neergezet en is de CableStud toegepast om, ontkoppeld van dit casco,  de data- en electra leidingen stekkerklaar aan te kunnen leggen. De posities van de stopcontacten zijn hierdoor heel eenvoudig op maat te positioneren en in de toekomst te verplaatsen. 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Om het leidingloze casco te realiseren is een afwijkende woning scheidende wand opbouw gerealiseerd: een zelfstandig  stalen drager aan weerszijden voorzien van een voorzetwand met Cable Strud. Hierdoor kunnen ten alle tijden eenvoudig  leidingen en posities  stopcontacten  aangepast worden zonder dat de brandwerendheid of de geluidisolatie van de (woning scheidende-) wanden wordt aangetast.

Bijzondere aspecten uitvoering

Door de colonnade constructie te  handhaven en het ontwerp op de bestaande fundering en rooilijnen te enten, vergde dit een uiterst precieze maatvoering met een aantal aanpassingen op de systeem maten. Echter dit is de consequentie van context gebonden systeem bouw. Een flexibel systeem bestaat ook bij de gratie van haar adaptieve vermogen om op uitzonderingen te reageren.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Naast het groen van de tuinen wilden we ook een groen project in betekenis van een duurzaam project realiseren. Dat wil zeggen, bijna energie neutraal, van het gas af, duurzame energie bronnen gebruiken, lichtgewicht bouwen, materialen toepassen die circulair zijn. Maar ook  een project dat aanpasbaar is, naar de wensen van bewoners, door een ontkoppeling in het bouwsysteem te introduceren tussen casco, huid (gevel en dak), inbouw (niet dragende binnenwanden), leidingen en toestellen (sanitair en keuken). In onze gedachte zouden al deze componenten in prefab onderdelen kant en klaar aangeleverd moeten worden. 

Door hoge isolatiewaarde, het gebruik van zonnepanelen op de daken en de gemeenschappelijke colonnade en een warmtepomp systeem met bodemwisselaars zijn de woningen BENG.

Daarnaast houdt duurzaamheid ook  levensloopbestendigheid van de plattegronden in en een capaciteit om de woningen aan te passen als het gebruik van de woning veranderd. Hierom is er een leiding loos casco van staalframe bouw neergezet en is de CableStud toegepast om.

Naast al deze functionaliteit gaat het ook om de waarde en betekenis van deze bijzondere locatie die ‘gerecycled’ werd. Uiteindelijk is de wereld van functionaliteit en verklaring niet  de wereld van de dagelijkse beleving. Door de transformatie van het bestaande gebouw heeft de cirkelvormige constructie een tweede leven gekregen. Hiermee blijft een herinnering aan de kerk aan deze plek verbonden. Het laten staan van de colonnade draagt bij aan de persoonlijke en aanspreekbare identiteit van deze locatie. 

 

 

 

Duurzaamheid

 

Materiaalgebruik (efficiëntie)

 

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

 

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

 

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau