Skip to main content
mouse

kapel Jeroen Bosch Ziekenhuis

Den Bosch

Tussen de rechthoekige gebouwen van het ziekenhuis staat een kapel met een bescheiden maat en een expressive vorm opgebouwd uit over elkaar geschoven schalen.

Projectgegevens

Locatie Deutersestraat 2, Den Bosch
Opdracht Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch
Architectuur EGM architecten, Dordrecht
Constructief Ontwerp Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Bouwcombinatie Jeroen Bosch (Ballast/Hurks/Strukton), Den Bosch
Staalconstructie Konstructiebedrijf Reijrink, Hilvarenbeek

Algemene projectomschrijving

De kapel bij het Jeroen Bosch ziekenhuis is een stilteruimte die van buiten opvalt door het plastische volume, maar die van binnen rust biedt. Het gebouw staat op twee betonnen wanden, die de uitkragende vloer van de kapel dragen. De eigenlijke ruimte bestaat uit zes dubbelgebogen schaaldelen met een maximale hoogte van 10 m. Waar deze delen elkaar overlappen is een tussenruimte, waardoor strijklicht binnenvalt op het stucwerk van de witte wanden. De ruimte krijgt verder daglicht door de glazen kopgevel met van glas-in-lood. De vloer is van donkere gerookte eiken delen in een visgraatpatroon. De ruimte wordt ontsloten via een interne verbinding door het ziekenhuis. Naast de kapel staat een toren samengesteld uit schuin oplopende vlakken.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De onderbouw van de kapel bestaat uit de begane-grondvloer met twee betonnen wanden. Dit is het fundament voor de kapel. De staalconstructie bestaat uit zes hoofdspanten die een vergelijkbare vorm hebben, maar verschillen in afmetingen en grootte. De zes gebogen vlakken vormen een ruim 10 m hoge ruimte. De spanten zijn opgebouwd uit parabolisch gekromde profielen die in de nok en aan de voet een momentvaste verbinding maken. De hoofdspanten zijn aan de ene zijde opgebouwd uit een gekromd vakwerk van HEB-profielen en aan de andere zijde een enkelgekromd HEA-profiel. De gebogen spanten zijn verbonden door stalen gordingen en uitgevuld met een houten balklaag. Daar overheen is een huid aangebracht met aan de buitenzijde zinken losagnes.
De gebogen driehoeksvorm zorgt voor een stabiel systeem. Door de verbinding van het spant aan de stalen liggers worden de spatkrachten opgevangen. In het gebogen dakvlak zijn vervolgens windverbanden toegepast om de stabiliteit in de langsrichting van het gebouw te waarborgen. Aan de voet zijn de spanten momentvast bevestigd aan de HEA-liggers die zijn opgelegd op de twee betonnen wanden van de onderbouw. Deze liggers verzorgen de uitkraging van de eerste verdiepingvloer en de spanten. De constructie van de toren bestaat uit vier stalen frames die de vier vlakken van de toren vormen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk