Skip to main content
Kim Zwarts mouse

kantoorgebouw Orangerie SAS Nederland

Huizen

De uitbreiding kreeg de vorm van een moderne orangerie in glas en staal dat goed aansluit bij het monumentale landhuis op landgoed Oud Bussem.

Projectgegevens

Locatie Flevolaan 69, Huizen
Opdracht SAS Institute Oud-Bussum, Huizen
Architectuur Braaksma & Roos Architectenbureau, Den Haag
Constructief Ontwerp Corsmit Raadgevend Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Aannemingsbedrijf H.J. Jurriëns, Utrecht
Staalconstructie GS Staalwerken, Bladel

Algemene projectomschrijving

Het monumentale landhuis is in 1930 in historiserende stijl ontworpen door architect D.F. Slothouwer. In 1962 is het pand uitgebreid met een nieuwbouwvleugel. Het deftige landhuis, een rijksmonument, kenmerkt zich door wit gepleisterde gevels, grote houten ramen met roedeverdeling, een klassiek leien dak en halfronde serres met stalen kozijnen en groen gepatineerde koperen koepeldaken.
De vleugel is nu vervangen door een nieuwe glazen ‘orangerie’ met twee verdiepingen die ruimte biedt aan ontvangst, restaurant, cursusruimten, een auditorium en extra kantoren voor de medewerkers. De nieuwbouw bestaat uit een langgerekte transparante doos in glas en staal.
Als uitgangspunt voor het ontwerp is aansluiting gezocht bij het gebouwtype van orangerie. Oranjerieën zijn gebruikelijke elementen bij landhuizen. Het ontwerp is een moderne vertaling van elementen in het landhuis: de glazen serres met koperen daken. De facilitaire, grotendeels gesloten, 'white boxes' in de orangerie zijn de vertaling van het steenachtige volume van het landhuis zelf. Door uniformiteit in vormgeving en sfeer van de inrichting van het interieur, en door het creëren van een ruime, licht overgoten ‘corridor’ langs de bestaande tuinmuur, zijn oud en nieuw tot een eenheid verweven.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

In het ontwerp van de orangerie is gebruik gemaakt van staal voor de hoofddraagconstructie, de gevelpuien en de constructie van de zonwering. De uniformiteit in kleur van de gelaagde gevels en de veelvuldige toepassing van glas maken de staalstructuur in alle helderheid afleesbaar. De hoofddraagconstructie bestaat uit 6 m lange buiskolommen die met beton zijn gevuld voor de brandwerendheid, waardoor ze volledig in het zicht konden blijven. De kolommen zijn aan weerszijden ingeklemd voor extra slankheid. Binnen zijn de kolommen tevens gebruikt voor de doorvoer van elektravoorzieningen. Buiten zijn de kolommen benut voor het bevestigen van de zonwerende koperen lamellen en om de hemelwaterafvoer in te plaatsen. De windverbanden zijn onzichtbaar opgenomen in de ‘white boxes’.
Het bovenste deel van de gevel ligt terug waarvoor de detaillering van de kolommen is verjongd. De verjonging vormt de aankondiging van het dak, dat met dubbele UNP-liggers als een lichtgrijze deksel op de donkergroene basis ligtd. Tussen de licht gebogen dakliggers zijn glasplaten gezet. Door THQ-liggers toe te passen was het mogelijk de tussenvloeren van de entresol in een minimale dikte uit te voeren. De integraal ontworpen lantaarn op het dak verzorgt enerzijds daglicht op de entresol, anderzijds zijn er de installaties in opgenomen voor de kantoorruimten. Voor de dubbele buitendeuren is een ‘custom made’-ophangsysteem ontworpen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk