Skip to main content
mouse

Gevel Huis van Roosendaal

Roosendaal

Het bestaande stadskantoor van de gemeente Roosendaal is getransformeerd naar een fantastisch nieuw open toegankelijke plek voor de bezoekers en waar met plezier gewerkt wordt.
Voor de gevelafwerking is gekozen om een vliesgevel te plaatsen, waar een Brise Soleil voor moest komen.
Leebo Intelligente BouwSyetemen heeft voor deze Brise Soleil een unieke oplossing bedacht die hier met succes is toegepast. De koudebrug is onderbroken en door gebruik van de LeeFrame rekken is de brise soleil sterk genoeg om de sneeuwlast, of het gewicht van onderhoudsactiviteiten te dragen

Projectgegevens

Locatie Stadserf 1, Roosendaal, Roosendaal
Opdracht Gemeente Roosendaal
Architectuur Hans van Heeswijk architecten
Constructief Ontwerp Hans van Heeswijk architecten
Uitvoering Heerkens Tilburg
Staalconstructie Leebo Intelligente BouwSystemen, Touwslager 18, Nieuwkuijk

Algemene projectomschrijving

Het bestaande stadskantoor was 40 jaar oud en gedateerd. Gemeente Roosendaal heeft er voor gekozen om het bestaande gebouw volledig kaal te slopen tot aan het casco en het compleet te transformeren naar een nieuw en uitnodigend gebouw. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

DE staalconstructie is hier gebruik om de Brise Soleil te vormen. Er zijn prefab rekken gemaakt die zijn opgehangen aan de vliesgevel. Deze rekken zijn bekleed met LeeBond.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

In het originele ontwerp werd er uitgegaan van een warmgewalst stalen profiel wat tussen de vliesgevel door zou moeten steken. Deze is uiteindelijk vervangen door een koudgewalst stalen frame wat is opgehangen aan de vliesgevel. Daarmee is de uitvoering van de achterconstructie eenvoudiger geworden, is de koudebrug onderbroken en staat er een constructief en esthetish hoogstandje.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Voor het bevestigen van de brise soleil zijn er lippen gemonteerd aan de vliesgevel. Alle rekken zijn gemaakt als prefab onderdelen in Nieuwkuijk

Bijzondere aspecten uitvoering

Het gebouw is in zijn gehaal onder BREEAM gebouwd en daar is in alle aspecten van het werk rekening mee gehouden.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De publiekshal wordt verplaatst naar de straatzijde, zodat deze van buitenaf goed zichtbaar en vindbaar is. De nieuwe publiekshal wordt door een nieuw atrium ruimtelijk verbonden met de boven gelegen
werkvloeren, waardoor het gebouw zich bij het binnenkomen opent en meteen zichtbaar en voelbaar is. Bezoekers in de publiekshal en medewerkers op de werkvloeren zijn zichtbaar voor elkaar. Vanuit de publiekshal geeft de glazen noordgevel uitzicht op de nieuwe rozentuin in het binnenhof. Op de beletage van de huidige bestuursvleugel komt een eet-/leescafé, waar medewerkers elkaar ontmoeten, waar ook inwoners van Roosendaal welkom zijn voor een kop koffie of waar ze aan de leestafel de krant kunnen lezen. Op de plek van de huidige publiekshal wordt een goed geoutilleerd vergadercentrum gerealiseerd. Hierin bevinden zich zowel grote als kleinere ruimtes, te gebruiken door medewerkers, de raadsfracties, de trouwzaal, maar ook voor bijzondere bijeenkomsten. Het gebouw krijgt aan deze zijde een nieuwe entree, waardoor het conferentiecentrum ook gebruikt kan worden als het overige deel van het gebouw gesloten is. Overdag ontstaat er een openbare route door het gebouw.

Duurzaamheid

De gemeente wil graag een voorbeeld zijn voor circulair bouwen. Een heel belangrijke stap hierin is het behoud van het bestaande
gebouw. En bij een goede renovatie worden de goede kwaliteiten gekoesterd en alleen dat wat beter kan aangepast. In de basis is dit gebouw ooit functioneel en flexibel ontworpen. Daar plukt Roosendaal nu de vruchten van. Alle bijzondere voorzieningen, zoals trappen, toiletten, schachten met verticale verbindingen zijn ondergebracht in twee torens. De tussen gelegen vleugels bestaan hierdoor uit flexibel en vrij indeelbare betonvloeren. Door deze structuur te respecteren en te benutten, behoudt het gebouw een hele goede basisfunctionaliteit. Een gezond uitgangspunt voor een toekomstbestendig flexibel gebouw en een doelmatige investering.
 

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Tijdens de sloopfase zal dat wat weg kan voorzichtig worden verwijderd en worden verkocht of hergebruikt. Ook dit kan geld opleveren en laat zien hoe de gemeente omgaat met haar materialen. De nieuw toe te passen bouwmaterialen en het nieuwe meubilair voldoen aan de ambities van cradle to cradle. Het HUIS van Roosendaal krijgt hierdoor een goed gedocumenteerde materiaalopslag, wat in de toekomst gedemonteerd en hergebruikt kan worden, maar wat vooral ook handig is bij beheer en gebruik van het gebouw.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

De gemeente heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om goed en verstandig omgaan met haar vastgoed. Er is daarom een hoog ambitieniveau ten aanzien van energiegebruik en energiezuinigheid.
- energiegebruik max 50 kWh / m2 (beperkt energiegebruik)
- klimaatklasse A,
- energieneutraal (opwekken wat gebruikt wordt)
Deze ambitie is bepalend voor het architectonisch ontwerp. De grote hoeveelheid koeling vraagt om veel installatieruimte voor luchtbehandelingskasten en schachten/luchtkanalen om de gekoelde lucht naar
de werkplekken te kunnen leiden. Deze zijn ingepast binnen de maatvoering van het bestaande betonskelet.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Door daar waar mogelijk te kiezen voor prefab oplossingen is de bouwtijd beperkt gebleven tot een minimum.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

De ambitie is om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Dit betekent minimaal energielabel A en het gebruik van reeds gebruikte materialen (circulair bouwen en slopen).

Daarnaast wordt het HUIS van Roosendaal verbouwd en gerenoveerd met een BREEAM-NL certificaat. BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. Dat geldt natuurlijk ook voor ons gebouw. Daarom hebben we hoge duurzaamheidsambitie voor het HUIS: de ambitie om een BREEAM-NL kwalificatie Excellent te behalen. Bekijk de case-study voor meer informatie.