Skip to main content
NEXIT architecten mouse

Balkon van gevouwen staalplaat

Arnhem

Een balkon is geheel samengesteld uit gevouwen staalplaat en opgehangen aan een bestaande metselwerk gevel. Met lasersnijden krijgen de staalplaten de juiste vouwpatronen. In dezelfde werkplaats is het zetwerk verricht waarna de drie weervast stalen segmenten vervolgens aan elkaar zijn gelast.

Projectgegevens

Locatie Spijkerstraat 104, Arnhem
Opdracht NEXIT architecten, Arnhem
Architectuur Alphons ter Avest, Arnhem
Constructief Ontwerp Buro Rutgers, 's Heerenberg
Uitvoering Schaartsadventurs, Velp
Staalconstructie de Kinkelder lasersnijtechniek, Zevenaar

Algemene projectomschrijving

Vanuit de wens van één van de NEXIT architecten om een balkon aan zijn huis toe te voegen, is een nieuw balkonconstructieconcept ontstaan. Het ontwerp is ontwikkeld samen met kunstenaar Alphons ter Avest, met wie NEXIT al vaker in (steden)bouwkundige projecten heeft samengewerkt heeft. Ter Avest staat bekend om zijn ruimtelijke werken op het raakvlak van monumentaal werk met functionele objecten. Ter Avest werkt vaak in alluminium en staal.
Het concept houdt in dat een balkon wordt gevouwen uit een vlakke plaat: 2d wordt 3d. Het hele balkon bestaat enkel uit staalplaat en oogt als een monoliet volume maar is tegelijkertijd een lichte constructie, met name geschikt om aan bestaande gevels op te hangen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Uit een vlakke plaat van weervast staal (4 mm) wordt een patroon gelaserd. Deze wordt vervolgens op de zetbank gevouwen tot een driedimensionale constructie. Met het vouwpatroon kan voor iedere situatie, raambreedte, een specifiek, custom made, balkon worden geproduceerd worden met dezelfde techniek.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Door het vouwen (zetten) krijgt het plaatmateriaal grote sterkte en stijfheid. De zetkanten aan boven en onderzijden worden gepuntlast, waardoor een doorlopende ligger ontstaat. Uit de verticale borstwering wordt voor de helft materiaal weggenomen voor gewichtsbesparing.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het laser- en zetwerk proces is op schaal uitgeprobeerd met de 3D printer. Met de geprinte objecten kon het zetwerk exact worden gesimuleerd, waarmee konden verbeteringen in het te laseren patroon zijn doorgevoerd.
Op de zetbank kunnen delen van ongeveer 1 à 1,5 m1 gemaakt worden. Het balkon is samengesteld uit 3 delen. De verbindingen zijn gemaakt ter plaatse van de langwerpig openingen in de borstwering. De verbindingen zijn daarmee beperkt tot korte lasnaden onder en boven deze openingen. Door het lasersnijden kunnen alle hoeken worden afgerond. In de bovenligger (balustrade) is het afronden zelfs doorontwikkeld tot 'glashouders'; een sparing waarin een drinkglas gehangen kan worden.

Bijzondere aspecten uitvoering

Met lasersnijden is circa de helft van het materiaal weggenomen. Dit is in de vorm van balusters uitgesneden, met een knipoog naar de klassieke balkonconstructies. In combinatie met het vouwen ontstaat een ruimtelijke weergave van de balusters, afhankelijk van de kijkrichting dia-positief (de aftekening van materiaal) dan wel dia-negatief (de aftekening van de uitsnede). Ook in de schadu afdracht van het balkon tekent de balustervorm herkenbaar af.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Door de lichte constructie, door de flexibiliteit in maatvoering en door de eenvoudige ophanging is het balkon uitermate geschikt voor bevestiging aan bestaande gevels. Het balkon is daardoor handig in te zetten om bestaande gebouwen zonder buitenruimte (kantoren) te herbestemmen naar woongebouwen.