Skip to main content
Katja Effting Fotografie mouse

Auditorium en studentenwoningen ITC Annex

Leiden

Bij de herbestemming van een grachtenpand is staal gebruikt voor de inpassing van een auditorium, een nieuw achterhuis en de beglaasde koppeling er tussen.

Projectgegevens

Locatie Rapenburg 63, Leiden
Opdracht International Tax Center Leiden, Leiden
Architectuur Mirck Architecture, Amsterdam
Constructief Ontwerp ABT, Delft
Uitvoering Huurman, Leiden
Staalconstructie Derks & zn. staalconstructies, Harmelen

Algemene projectomschrijving

De specifieke wensen van het ITC waren enkel in staal te realiseren en dit is tot uitdrukking gebracht in het opvallende metalen achterhuis. Gedeeltelijk onder de bestaande bouw is een verdiepte kelder op stalen buispalen aangebracht voor de collegezaal en draagt de achtergevel en de nieuwe achterbouw. De staalconstructie van het achterhuis volgt de puntvormige kap. Aan de spantbenen hangt een entresol. Aangezien de kolommen iets naar binnen staan zijn er stalen liggers aangebracht, die de belasting uit de kapconstructie afdragen naar de kolommen. Deze liggers zorgen tevens voor de vormvastheid van het ondervlak van de kapconstructie. De liggers worden namelijk belast door spatkrachten uit de spantbenen. Doordat één spantbeen niet doorloopt, maar wordt opgevangen door een portaal, heeft de constructie de neiging om horizontaal te vervormen. De stabiliteit van de kapconstructie wordt verzorgd door enerzijds de kapconstructie te koppelen aan de bestaande metselwerkwanden, en anderzijds door een portaalconstructie tussen de 1e verdiepingvloer en de onderzijde van de kapconstructie.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De specifieke wensen van het ITC waren enkel in staal te realiseren en dit is tot uitdrukking gebracht in het opvallende metalen achterhuis. De stabiliteit van het gebouw wordt ontleend aan de metselwerkwanden en een portaalconstructie ten behoeve van de achterbouw. Gedeeltelijk onder de bestaande bouw is een verdiepte kelder aangebracht ten behoeve van de collegezaal. Deze kelder wordt gefundeerd op stalen buispalen en draagt de achtergevel en de nieuwe achterbouw. De staalconstructie van het achterhuis heeft een puntvormige kap. Aan de spantbenen is een entresol opgehangen. Aangezien de kolommen iets naar binnen staan zijn er stalen liggers aangebracht, die de belasting uit de kapconstructie afdragen naar de kolommen. Deze liggers zorgen tevens voor de vormvastheid van het ondervlak van de kapconstructie. De liggers worden namelijk belast door spatkrachten uit de spantbenen. Doordat één spantbeen niet doorloopt, maar wordt opgevangen door een portaal, heeft de constructie de neiging om horizontaal te vervormen. De stabiliteit van de kapconstructie wordt verzorgd door enerzijds de kapconstructie te koppelen aan de bestaande metselwerkwanden, en anderzijds door een portaalconstructie tussen de 1e verdiepingvloer en de onderzijde van de kapconstructie.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De collegezaal kon met een staalconstructie voor de trapsgewijze vloer precies in de krappe beukmaat van nog geen 7 m. De zaalruimte wordt verdeeld en verlicht door een lichtstraat op de positie waar ooit de binnenplaats daglicht gaf. De lichtstraat volgt uit het nieuwe achterhuis. Op de positie waar tot een halve eeuw geleden een keukenhuisje stond is een nieuwe stalen variant gebouwd. De hangende entresol geeft de woonkeuken een gerichte opening, die net als de trapopening eronder de keukenruimte gericht is op het hart van de ITC-tuin. De verbinding tussen voorhuis en achterhuis is gemaakt met een volledig beglaasde staalconstructie. Zowel dak, wand als vloer zijn van glas.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk